Patrice Evra heeft maandag op 38-jarige leeftijd een punt achter zijn loopbaan gezet. De 81-voudig international van Frankrijk zat al een jaar zonder club.

Evra kwam voor het laatst voor West Ham United uit. De linksback begon zijn carrière in Italië bij Marsala en Monza en speelde daarna voor OGC Nice, AS Monaco, Manchester United, Juventus en Olympique Marseille.

Zijn grootste successen vierde Evra met United, waarmee hij vijf keer kampioen werd (2007, 2008, 2009, 2011 en 2013) en in 2008 de Champions league won. Met Juventus pakte de verdediger twee keer de landstitel.

Tijdens zijn loopbaan was Evra betrokken bij diverse relletjes. Zo werd hij op het WK van 2010 als aanvoerder voor vijf duels geschorst door de Franse bond na een conflict met bondscoach Raymond Domenech, die Nicolas Anelka uit de selectie had gezet.

Ruim een jaar later werd Luis Suárez voor acht wedstrijden geschorst, omdat hij als speler van Liverpool Evra racistisch zou hebben bejegend. Maanden later kwam het tot een nieuwe confrontatie tussen de twee, toen Suárez weigerde Evra een hand te geven.

Twee jaar geleden werd Evra ontslagen door Marseille nadat hij voor aanvang van een wedstrijd een eigen fan had geschopt. Het incident resulteerde bovendien in een schorsing van zeven maanden.

In 2008 won Patrice Evra de Champions League met Manchester United. (Foto: Getty Images)