Patrick Kluivert heeft donderdag een contract voor twee jaar als hoofd jeugdopleiding getekend bij FC Barcelona. De 43-jarige oud-spits speelde zes jaar voor de Catalaanse club.

"Ik ben erg blij om weer thuis te komen en kijk uit naar dit nieuwe tijdperk. Het is een uitdaging om Barça aan de top van de wereld te houden", zegt Kluivert op de site van Barcelona.

Kluivert maakte 145 doelpunten in 308 wedstrijden voor Barcelona, waar hij van 1998 tot en met 2004 speelde. Alleen in 1999 werd de spits landskampioen van Spanje.

"Ik ben opgegroeid in de opleiding van Ajax, die erg veel lijkt op La Masia van Barcelona. Ik denk dat ik veel kan betekenen voor de ontwikkeling van de jeugdspelers hier", aldus Kluivert

Kluivert deze maand ontslagen in Kameroen

Kluivert werd eerder deze maand ontslagen als assistent-bondscoach van Kameroen, net als keuzeheer Clarence Seedorf. De titelverdediger werd op de Afrika Cup al in de achtste finales uitgeschakeld door Nigeria.

De oud-spits van onder meer Oranje, Ajax, AC Milan, Barcelona, Valencia en PSV werkte na zijn actieve carrière onder meer als assistent bij Oranje, bondscoach van Curaçao en technisch directeur van Paris Saint-Germain.