Marokko moet op zoek naar een nieuwe bondscoach. De Fransman Hervé Renard heeft zondag bekendgemaakt dat hij na ruim drie jaar opstapt.

Renard had nog een contract tot en met het WK 2022, maar hij besluit dat niet uit te dienen. Marokko werd eerder deze maand op de Afrika Cup teleurstellend uitgeschakeld in de achtste finales door Benin.

De vijftigjarige trainer maakte zijn vertrek zondag bekend met een bericht op Twitter. "Het is tijd om dit lange en mooie hoofdstuk af te sluiten. Dat doe ik niet zonder emotie en verdriet, maar ik heb dit besluit al vóór de Afrika Cup genomen", schrijft hij.

"Dit besluit heb ik serieus overwogen", aldus de oud-bondscoach van Zambia, Angola en Ivoorkust, die als clubtrainer Sochaux en Lille onder zijn hoede had. "Ik heb de heer Fouzi Lekjaa, de president van de Marokkaanse bond, op de hoogte gesteld en hij heeft mijn besluit aanvaard."

Marokko onder Renard van 81e naar 47e plek FIFA-ranglijst

"Ik heb de afgelopen 3,5 jaar veel intense momenten beleefd met de spelers", blikt Renard terug. "Toen ik begon, stond Marokko 81e op de FIFA-ranking. Nu zijn we de nummer 47. Ik ben trots dat we dit hebben kunnen realiseren."

Met de voortijdige uitschakeling op de Afrika Cup neemt Renard met een teleurstellend toernooi afscheid. Ajacied Hakim Ziyech miste in de achtste finale tegen Benin (1-1) een strafschop, waarna Marokko in de penaltyserie onderuitging.

"Ja, natuurlijk hadden we gehoopt het beter te doen op de Afrika Cup", geeft Renard toe. "Maar dat is voetbal. Het geeft je veel hoop na drie zeges in de groepsfase, maar de realiteit was hard met de uitschakeling na penalty's."

Zowel met Zambia als met Ivoorkust wist Renard de Afrika Cup te winnen. Met Marokko nam hij deel aan het WK 2018 in Rusland, waarin de ploeg in de groepsfase verloor van Iran en Portugal en gelijkspeelde tegen Spanje.