Michel Kreek stopt als assistent-bondscoach van de Oranjevrouwen. De 48-jarige Noord-Hollander keert terug bij Ajax om aan de slag te gaan als coördinator binnen de jeugdopleiding.

Kreek was sinds oktober 2017 de assistent van Wiegman. Hij schreef begin deze maand geschiedenis met Nederland door de finale te halen op het WK in Frankrijk (2-0-nederlaag tegen de Verenigde Staten).

De voormalig middenvelder was daarnaast hoofdtrainer van het Nederlands vrouwenteam onder 20 jaar tijdens het WK van vorig jaar in Frankrijk, waarop de kwartfinales werden gehaald.

"De afgelopen twee jaar zijn voor mij persoonlijk heel mooi geweest, met natuurlijk het zilver op het WK als absoluut hoogtepunt. Ik heb echter ook ervaren dat ik - en dat is nu eenmaal inherent aan het ritme van een nationaal team - de dagelijkse routine mis", zegt hij woensdag op de site van de KNVB.

"Dat biedt Ajax straks wel en voor mij was dat dan ook een belangrijke reden om deze nieuwe weg in te slaan. Ik wil de KNVB en in het bijzonder Sarina, de staf en de speelsters bedanken voor deze onvergetelijke periode."

Kreek eerder jeugdtrainer en speler bij Ajax

Kreek was tussen 2006 en 2013 al jeugdtrainer bij Ajax. Hij was daarna werkzaam bij Almere City (hoofd jeugdopleiding), Internazionale (assistent van Frank de Boer) en dus de KNVB.

De geboren Amsterdammer begon zijn spelersloopbaan eveneens bij Ajax. Hij speelde 83 wedstrijden voor de Amsterdammers, alvorens hij het shirt droeg van Padova, Perugia, Vitesse, AEK Athene en Willem II.

Kreek kwam tot één interland voor het Nederlands elftal. Hij mocht in februari 1995 meedoen in de oefenwedstrijd tegen Portugal (0-1), omdat veel spelers zich hadden afgemeld bij toenmalig bondscoach Guus Hiddink.

De KNVB gaat op zoek naar een vervanger voor Kreek. De nieuwe assistent zal Wiegman, samen met de andere assistent-coach Arjan Veurink, bijstaan richting de Olympische Spelen van Tokio volgend jaar.