William Troost-Ekong heeft Nigeria woensdag aan een plek in de halve finales van de Afrika Cup geholpen. De geboren Haarlemmer maakte in de slotfase van de met 2-1 gewonnen kwartfinale tegen Zuid-Afrika de winnende treffer.

Troost-Ekong, die in het verleden uitkwam voor FC Groningen en FC Dordrecht, kwam één minuut voor het verstrijken van de officiële speeltijd tot scoren. De verdediger, die tegenwoordig voor Udinese uitkomt, vond van dichtbij het net bij een corner.

Samuel Chukwueze opende na een klein half uur de score voor Nigeria in Caïro. Twintig minuten voor tijd zorgde Bongani Zungu met een rake kopbal voor de gelijkmaker.

Het duel leek op een verlenging af te stevenen, maar in de slotfase bezorgde Troost-Ekong de 'Super Eagles' dus de winst. Sparta Rotterdam-spits Lars Veldwijk, die in de slotfase inviel bij Zuid-Afrika, kon zijn ploeg niet meer behoeden voor uitschakeling.

Zuid-Afrika zorgde in de achtste finales nog voor de uitschakeling van Egypte (1-0). Nigeria was bij de laatste zestien te sterk voor het Kameroen van bondscoach Clarence Seedorf (3-2).

Nigeria, dat het toernooi in 1980, 1994 en 2013 won, staat in de halve finales tegen de winnaar van de ontmoeting tussen Algerije en Ivoorkust. Die twee landen treffen elkaar donderdag.

Senegal viert het enige doelpunt tegen Benin. (Foto: Pro Shots)

Senegal nipt langs verrassing Benin

Eerder op woensdag plaatste Senegal zich voor de halve eindstrijd. De 'Leeuwen van Teranga' waren met 1-0 te sterk voor Benin.

Het enige doelpunt in Caïro viel halverwege de tweede helft. Middenvelder Idrissa Gueye van Everton was daar verantwoordelijk voor. De 2-0 van sterspeler Sadio Mané werd vlak daarna afgekeurd wegens buitenspel.

Benin, dat in de vorige ronde voor een verrassing zorgde door na strafschoppen van Marokko te winnen, eindigde het duel met tien man. Olivier Verdon werd vlak voor tijd uit het veld gestuurd voor het neerhalen van de doorgebroken Gueye.

Het is de eerste keer sinds 2006 dat Senegal zo ver komt op het continentale kampioenschap. Destijds eindigde de ploeg als vierde, nadat vier jaar eerder de finale werd verloren. Dat is nog altijd het beste resultaat ooit.

In de halve finales wacht Senegal een confrontatie met de winnaar van de partij tussen Madagaskar en Tunesië. Die partij staat donderdag op het programma.