KV Mechelen en Waasland-Beveren zijn komend seizoen toch actief op het hoogste Belgische voetbalniveau, zo heeft het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) woensdag bepaald.

De twee clubs werden door de Belgische voetbalbond KBVB teruggezet naar het tweede niveau, naar aanleiding van een groot matchfixingschandaal.

Het draait om een fraudezaak die anderhalf jaar geleden speelde, in de slotfase van het seizoen. Vier toenmalige bestuurders van Mechelen werden veroordeeld voor competitievervalsing. Mechelen en Waasland-Beveren zouden hun onderlinge wedstrijd op 11 maart hebben verkocht.

Mechelen tekende beroep aan bij het BAS omdat de club naar eigen zeggen onschuldig was en "niet wil opdraaien voor wat zij niet gedaan heeft".

Mechelen moest bovendien met een aftrek van twaalf punten, te verdelen over twee periodes, aan de nieuwe competitie beginnen en mocht ook niet aan het Belgische bekertoernooi deelnemen.

Beerschot Wilrijk en Lokeren toch niet op hoogste niveau

Bij Mechelen stonden in het afgelopen seizoen met doelman Michael Verrips en verdedigers Arjan Swinkels en Lucas Bijker drie Nederlanders onder contract. De club promoveerde naar de Jupiler Pro League en won de Belgische beker.

Beerschot Wilrijk en Lokeren zouden aanvankelijk de plekken van Mechelen en Waasland-Beveren innemen. Zij komen nu alsnog uit in de Proximus League. Bekerwinnaar Mechelen mag door de uitspraak ook gewoon deelnemen aan Europees voetbal.