Brazilië heeft zondag voor eigen publiek voor de negende keer beslag gelegd op de Copa América. Peru werd in de finale met tien man met 3-1 verslagen.

Gabriel Jesus werd in stadion Maracanã de man van de wedstrijd. De spits van Manchester City scoorde en gaf een assist, maar kreeg in de tweede helft een rode kaart. Met tien man hielden de 'Goddelijke Kanaries' moeizaam stand.

Brazilië kwam na een kwartier uit de eerste geslaagde aanval van de wedstrijd op voorsprong. Jesus draaide zich aan de rechterkant knap vrij en zette voor op Everton, die Ajacied David Neres wederom uit de basis hield. Everton schoot in één keer raak.

Er leek weinig aan de hand voor de ploeg van bondscoach Tite, tot Peru vlak voor rust uit het niets een strafschop kreeg, na hands van Thiago Silva. Paolo Guerrero stuurde Alisson de verkeerde hoek in en bracht de tweevoudig winnaar van de Copa América op gelijke hoogte.

Paulo Guerrero zette Peru uit een strafschop op gelijke hoogte. (Foto: Pro Shots)

Jesus brengt Brazilië in problemen

Via Jesus werd de voorsprong in blessuretijd van de eerste helft hersteld. Roberto Firmino pakte op het middenveld de bal af, waarna Arthur enkele Peruvianen uitspeelde. De middenvelder van FC Barcelona bediende Jesus, die de doelman kansloos liet.

Brazilië ging na rust op jacht naar de 3-1. Zo schoot Philippe Coutinho maar net voorlangs. Door de rode kaart van Jesus, die zijn tweede gele kaart kreeg na een lompe overtreding, kreeg Brazilië het in de laatste twintig minuten nog even lastig.

Peru, met Renato Tapia van Feyenoord in de basis, kwam tot een aantal schoten van afstand, maar die konden doelman Alisson niet verontrusten. Door een strafschop van Richarlison werd het vlak voor tijd nog 3-1.

Brazilië greep zo voor de negende keer de beker, nadat het land eerder in 1919, 1922, 1949,1989, 1997, 1999, 2004 en 2007 de beste van Zuid-Amerika was.

Richarlison vierde de 3-1 door zijn shirt uit te trekken. (Foto: Pro Shots)