Bondscoach Javier Aguirre heeft de verrassende uitschakeling van gastland Egypte in de achtste finales van de Afrika Cup moeten bekopen met zijn ontslag. Ook voorzitter Hany Abo Rida van de Egyptische voetbalbond vertrekt.

Egypte verloor zaterdagavond voor eigen publiek met 0-1 van Zuid-Afrika, waar spits Lars Veldwijk (Sparta Rotterdam) in blessuretijd zijn opwachting mocht maken. Thembinkosi Lorch zorgde vijf minuten voor tijd voor de enige treffer van de wedstrijd in Caïro.

Nog geen drie uur na de wedstrijd kondigde Hany Abo het ontslag van de bondscoach én zichzelf aan. De 65-jarige Egyptenaar sprak van een "morele verplichting" en riep de andere leden van het bestuur ook op om op te stappen.

Bondscoach Aguirre leek al rekening te houden met een gedwongen vertrek. De zestigjarige Mexicaan zei in een eerste reactie na de wedstrijd dat hij volledig verantwoordelijk is voor de uitschakeling en dat hij trots is op zijn spelers.

Aguirre werd in de zomer van 2018 aangesteld als bondscoach van Egypte, dat bij de vorige editie van de Afrika Cup de finale verloor van Kameroen. Hij was eerder coach van onder meer Mexico, Atlético Madrid, Espanyol en Japan.