Lionel Messi heeft zaterdag in de troostfinale van de Copa América zijn tweede rode kaart ooit gekregen. De vijfvoudig Gouden Bal-winnaar werd in de met 2-1 gewonnen wedstrijd van Argentinië tegen Chili bestraft voor een opstootje.

In de strijd om de derde plek leidden de Argentijnen vlak voor rust met 2-0 door treffers van Sergio Agüero en Paulo Dybala, toen Messi het na een duel bij de achterlijn aan de stok kreeg met Chili-aanvoerder Gary Medel.

Vooral Medel liet zich gaan, maar de Paraguayaanse scheidsrechter Mario Díaz de Vivar besloot beide spelers van het veld te sturen. De VAR bekeek het incident en greep niet in.

De 32-jarige Messi kreeg slechts één keer eerder rood. Opmerkelijk genoeg was dat tijdens zijn eerste interland namens Argentinië, toen de vedette van FC Barcelona in een oefenduel met Hongarije een minuut na zijn invalbeurt werd weggestuurd.

Messi, die vaak kritiek krijgt als international omdat hij nog nooit iets won met Argentinië, was al niet blij met de arbitrage op de Copa América. Na het verloren halvefinaleduel met Brazilië (2-0) liet hij weten behoorlijk klaar te zijn met de scheidsrechters op het toernooi.

Lionel Messi verlaat gedesillusioneerd het veld na zijn rode kaart tegen Chili. (Foto: Pro Shots)

Argentinië halverwege eerste helft op 2-0-voorsprong

In de Arena Corinthians in São Paulo kwam Argentinië na twaalf minuten op voorsprong door een doelpunt van Agüero. De aanvaller liep bij een snel genomen vrije trap weg uit de verdediging van Chili, omspeelde doelman Gabriel Arias en schoof de bal binnen.

Tien minuten later verdubbelde Dybala de marge. De spits wipte de bal over Arias heen na een mooie pass door het midden van Giovani Lo Celso.

Na een klein uur spelen kreeg Chili na tussenkomst van de VAR een penalty en die werd benut door Arturo Vidal. De gelijkmaker zat er niet meer in voor de Chilenen.

De finale van de Copa América gaat zondag om 22.00 uur tussen gastland Brazilië en Peru.