Lionel Messi was in de nacht van dinsdag op woensdag (Nederlandse tijd) furieus op de arbitrage nadat Argentinië met 2-0 verloor van Brazilië in de halve finales van de Copa América. De sterspeler blijft ook na zijn negende grote toernooi zonder prijs actief als international.

"Op dit toernooi werden we moe van alle handsballen, overtredingen en penalty's. Maar de scheidsrechter van vandaag wilde geen enkele keer naar de VAR-beelden kijken", mopperde Messi. "We hadden twee duidelijke strafschoppen moeten krijgen."

Messi vond bovendien dat de Ecuadoraanse arbiter Roddy Zambrano de Argentijnen met vijf gele kaarten veel zwaarder bestrafte dan Brazilië, dat twee keer geel kreeg. "Alle gele kaarten waren voor ons. De scheidsrechter was niet eerlijk, de CONMEBOL (Zuid-Amerikaanse voetbalbond, red.) zou hier echt wat aan moeten doen."

Gastland Brazilië bereikte de finale door treffers van Gabriel Jesus (19e minuut) en Roberto Firmino (71). Met veertien doelpogingen voor Argentinië en vier voor de Brazilianen had de ploeg van Messi optisch een overwicht.

"Ik vind dat we goed hebben gespeeld", zei de vedette van FC Barcelona. "Het eerste doelpunt kwam uit de lucht vallen en de tweede was een counter, nadat wij geen penalty kregen."

De Argentijnen druipen af na de nederlaag in Belo Horizonte. (Foto: Pro Shots)

Messi zal nationale ploeg blijven helpen

De sterspeler van FC Barcelona blijft door de uitschakeling voor de negende keer op een groot toernooi met Argentinië zonder prijs. Messi was op vier WK's en vijf Copa América's actief. Wel won hij met Argentinië onder 23 goud op de Olympische Spelen van 2008.

Na de Copa América van 2016, waarin Argentinië in de finale na strafschoppen (mede door een misser van Messi) van Chili verloor, kondigde de aanvaller het einde van zijn interlandcarrière aan. Een aantal maanden later kwam hij terug op zijn besluit en stelde hij zich weer beschikbaar.

"Zolang ik geloof dat ik van waarde ben voor de nationale ploeg, zal ik blijven helpen", zei de 32-jarige Messi dinsdag. Hij scoorde in vijf duels op de Copa América slechts één treffer, een strafschop in het groepsduel met Paraguay (1-1).

Volgend jaar zomer wordt er weer een Copa América gespeeld, met Argentinië en Colombia als gastlanden. In november 2022 begint het WK in Qatar.