Ajax voert vanaf komend seizoen als eerste Nederlandse club een op maat gemaakte cao in voor vrouwelijke spelers. De overeenkomst werd woensdag bekrachtigd door algemeen directeur Edwin van der Sar en Ko Andriessen van vakbond ProProf.

De cao biedt de speelsters in grote lijnen dezelfde soort voorwaarden als mannelijke spelers. Hierin zijn zaken als vakantiedagen, bijdragen aan ziektekostenverzekeringen en doorbetaling bij langdurige blessures opgenomen.

"Clubs worstelen al langer met arbeidscontracten voor speelsters, omdat het gewone arbeidsrecht zijn beperkingen heeft in de sportwereld", laat manager vrouwenvoetbal Daphne Koster weten op de website van Ajax.

"Zo konden we tot nu toe alleen contracten van één of twee jaar afsluiten, en kon een speelster theoretisch gezien midden in een seizoen weggaan."

Koster hoopt dat andere clubs zich aansluiten bij de cao. "Met de komst van deze cao kunnen we de volgende stap zetten in de professionalisering van het vrouwenvoetbal. Hopelijk volgen andere clubs ons hierin."

De vrouwen van Ajax vieren de winst van de KNVB-beker. (Foto: Pro Shots)

KNVB verhoogde eerder vergoedingen voor Oranjevrouwen

Vlak voor het WK in Frankrijk maakte de KNVB bekend dat de commerciële vergoedingen voor de Oranjevrouwen de komende vier jaar gelijk worden getrokken met het niveau van de mannen.

Ajax eindigde afgelopen seizoen als tweede achter kampioen FC Twente in de Eredivisie. De Amsterdamse vrouwen veroverden wel de KNVB-beker door PEC Zwolle in de finale te verslaan.

De Eredivisie voor vrouwen telde afgelopen seizoen slechts negen clubs. Bovendien moest Achilles'29 wegens financiële problemen stoppen met de vrouwenploeg.

Bekijk de eindstand in de Eredivisie voor vrouwen