Lars Veldwijk heeft maandag met Zuid-Afrika niet voor een stunt kunnen zorgen tegen Ivoorkust op de Afrika Cup in Egypte. 'Bafana Bafana' verloor in Caïro de eerste groepswedstrijd nipt met 0-1.

Jonathan Kodija kroonde zich tot matchwinner. De aanvaller van Aston Villa maakte na een uur spelen op aangeven van Max Gradel het enige doelpunt van de wedstrijd.

Veldwijk kwam pas in de slotminuten in het veld. De spits van het naar de Eredivisie gepromoveerde Sparta Rotterdam kon de gelijkmaker echter niet forceren.

Bij Ivoorkust had Wilfried Kanon een basisplaats. De verdediger van ADO Den Haag hoopt zich op de Afrika Cup in de kijker te spelen van buitenlandse clubs.

In de andere wedstrijd in groep D won Marokko zondag al eveneens ternauwernood met 1-0 van Namibië door een uiterst laat eigen doelpunt van Itamunua Keimuine.

Mali begint de Afrika Cup met een overtuigende zege op Mauritanië. (Foto: ANP)

Tunesië begint matig aan Afrika Cup

In groep E begon Tunesië later op maandag matig aan de Afrika Cup. 'De Adelaars van Carthago' moesten in Suez genoegen nemen met een teleurstellend 1-1-gelijkspel tegen Angola.

Tunesië kwam in de 34e minuut nog wel op voorsprong door een rake strafschop van Youssef Msakni, maar zag Angola in de 73e minuut langszij komen dankzij een treffer van Djalma.

In dezelfde groep maakte Mali wel een vliegende start. 'De Adelaars' waren met 4-1 veel te sterk voor een zwak Mauritanië, dat zo een pijnlijk debuut kende op de Afrika Cup.

Mali stond halverwege al op een 2-0-voorsprong door doelpunten van Abdoulaye Diaby en Moussa Marega (strafschop), waarna het na rust werd 4-1 dankzij twee treffers van Adama Traoré en een tegentreffer van Hacen (strafschop).

De Afrika Cup wordt voor het eerst in de zomer gehouden. Kameroen, dat de titelverdediger is, zou het toernooi dit jaar eigenlijk organiseren, maar het land raakte dat recht door financiële problemen kwijt aan Egypte.