Michel Platini is dinsdagochtend ondervraagd door de Franse justitie in een onderzoek naar corruptie bij de toewijzing van het WK van 2022 aan Qatar. De voormalige topvoetballer en voorzitter van de Europese bond UEFA zegt zelf onschuldig te zijn.

"Michel Platini heeft rustig alle vragen beantwoord", meldt William Bourdon, de advocaat van de Fransman, dinsdagmiddag in een verklaring. "Hij kan zichzelf niets verwijten en heeft niets te maken met dingen die buiten hem om zijn gebeurd. Hij heeft het volste vertrouwen in wat komen gaat."

De Franse onderzoekssite Mediapart berichtte dinsdagochtend dat Platini was vastgezet in het pand van de anticorruptie-eenheid van justitie in Nanterre, vlak buiten Parijs. Een woordvoerder van de Franse aanklager meldde aan CNN dat Platini in hechtenis is genomen voor ondervraging, maar dat hij niet gearresteerd of aangeklaagd is.

Ook Bourdon benadrukt dat Platini niet gearresteerd is. "Dit was een ondervraging als een getuige. Om technische redenen moest hij in hechtenis genomen worden om te worden gehoord."

Platini, die in 2007 werd aangesteld als voorzitter van de UEFA, werd in 2015 voor acht jaar geschorst door de ethische commissie van wereldvoetbalbond FIFA wegens het ontvangen van een betaling van 1,8 miljoen euro van de toenmalige FIFA-preses Sepp Blatter. Die schorsing werd na verschillende beroepszaken teruggebracht naar vier jaar.

Privéjet en feest in Rio: Platini niet enige target in Qatar-onderzoek
118
Privéjet en feest in Rio: Platini niet enige target in Qatar-onderzoek

Platini stemde in 2010 op Qatar

De 63-jarige Platini heeft publiekelijk toegegeven dat hij in december 2010 bij de stemming voor de toewijzing van het WK van 2022 voor Qatar gekozen heeft.

Het Franse blad France Football meldde ruim twee jaar later dat Platini dat zou hebben gedaan op verzoek van de toenmalige Franse president Nicolas Sarkozy, een aantijging die de voormalige spelmaker altijd heeft ontkend.

"Sarkozy heeft me nooit gevraagd om voor Qatar te stemmen. Maar ik wist wel wat goed zou zijn", zei Platini in 2015 tegen AP.

Mediapart bericht dinsdag dat Claude Guéant, de voormalige secretaris-generaal van Sarkozy, ook verhoord wordt door de Franse justitie.

FIFA-onderzoek vond geen bewijs voor corruptie

De toewijzing van het WK van 2022 aan Qatar was vanaf het begin controversieel. Niet alleen vanwege het gebrek aan een voetbalcultuur en de hitte in het oliestaatje, maar ook doordat er direct beschuldigingen van corruptie kwamen.

Michael Garcia startte in 2012 in opdracht van de FIFA een onderzoek naar mogelijke corruptie bij de toewijzing van de WK's van 2018 (Rusland) en 2022. Na anderhalf jaar concludeerde de Amerikaanse jurist dat er geen harde bewijzen voor corruptie zijn. Wel stuitte hij tijdens zijn onderzoek op veel onregelmatigheden en onverklaarbare zaken rond de bidprocedure van Qatar.

De FIFA bracht in 2014 in eerste instantie alleen een samenvatting van het onderzoeksrapport van Garcia naar buiten. Drie jaar later publiceerde de bond na berichtgeving van de Duitse krant Bild alsnog het hele rapport van 430 pagina's.

De FIFA zag in het onderzoeksrapport geen aanleiding om de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 over te doen. Garcia kon zich niet vinden in de conclusies die de FIFA op basis van zijn rapport trok en legde zijn functie als hoofdonderzoeker van de bond in december 2014 neer.

Michael Garcia. (Foto: ANP)

Fransen kijken al enige tijd naar rol Platini

De Zwitserse justitie startte in 2015 een onderzoek naar de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022. Een jaar later zei Eliane Houlette, een Franse officier van justitie, dat haar land een grootscheeps onderzoek wilde doen naar de toewijzing van het WK van 2022 aan Qatar.

Houlette noemde de rol van Platini bij de toewijzing drie jaar geleden al mogelijk cruciaal, onder meer omdat de zoon van de voormalige topvoetballer na de verkiezing een mooie functie bij een Qatarees investeringsmaatschappij kreeg.

Het organisatiecomité van het WK van 2022 heeft altijd ontkend dat Qatar de regels heeft overtreden bij de bidprocedure.

Het WK in Qatar wordt gehouden van 21 november tot en met 18 december 2022. Door de hitte in het oliestaatje kan er niet gespeeld worden in de zomer, waardoor het wereldkampioenschap voor het eerst in de winter georganiseerd zal worden.

De toenmalige FIFA-voorzitter Sepp Blatter maakte op 2 december 2010 bekend dat het WK van 2022 naar Qatar gaat. (Foto: ANP)