Turkse autoriteiten hebben woedend gereageerd op de manier waarop de nationale ploeg zondag is ontvangen op het vliegveld van Reykjavík. In die stad wordt dinsdag de EK-kwalificatiewedstrijd tegen IJsland gespeeld.

De spelers en de technische staf van Turkije moesten volgens Turkse media op Keflavík International Airport drie uur lang wachten voordat de paspoortcontrole was afgerond, terwijl ook de bagage minutieus werd onderzocht.

Aanvaller Burak Yilmaz sprak over een "ontzettend respectloze" ontvangst. "Iedereen pakte zijn tas en moest deze daarna weer inleveren. We hebben urenlang moeten wachten."

Ook aanvoerder Emre Belözoglu was des duivels. "IJsland heeft wat uit te leggen. Wij zullen dinsdag antwoorden op het veld."

Emre werd op het vliegveld voor de gek gehouden door iemand die hem 'interviewde' met een afwasborstel. Aanvankelijk werd gedacht dat die grap werd uitgehaald door een IJslander, maar het blijkt om een Belgische toerist te gaan.

Ook Turkse regering boos op IJsland

Ook op regeringsniveau in Turkije liepen de gemoederen hoog op. Minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu noemde de behandeling van de ploeg via Twitter "onacceptabel op zowel diplomatieke als humanitaire gronden." Een woordvoerder van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan noemde de ontvangst "onacceptabel."

Volgens de Turkse zender NTV heeft Turkije een diplomatiek protest ingediend. IJslandse officials hebben nog niet op het voorval gereageerd.

Turkije kende een goede generale voor het EK-kwalificatieduel van dinsdag door afgelopen weekend wereldkampioen Frankrijk verrassend met 2-0 te verslaan. De Turken gaan daardoor met negen punten uit drie duels aan de leiding in groep H. IJsland deelt met zes punten de tweede plaats met Frankrijk.

Opvallend genoeg zaten IJsland en Turkije ook voor het EK van 2016 (met het Nederlands elftal) en het WK van 2018 in dezelfde kwalificatiepoule. Beide keren wisten de IJslanders het thuisduel te winnen.

Bekijk het programma en de stand in de EK-kwalificatie