Alberto Undiano Mallenco fluit zondagavond de finale van de Nations League tussen het Nederlands elftal en Portugal. De 45-jarige Spanjaard leidt de laatste wedstrijd in zijn lange carrière.

Undiano floot twee weken geleden nog de Spaanse bekerfinale tussen Barcelona en Valencia (1-2). Hij leidde op zijn vijftiende zijn eerste wedstrijd.

De Spanjaard fluit Oranje voor de vierde keer. Hij leidde eerder dit seizoen de uitwedstrijd in Parijs tegen Frankrijk in de groepsfase van de Nations League.

Nederland kwam Undiano voor het eerst tegen op het WK van 2010 in Zuid-Afrika, in de gewonnen achtste finale tegen Slowakije (2-1). Hij was twee jaar geleden in Wenen ook de scheidsrechter bij de gewonnen oefeninterland tegen Oostenrijk (0-2).

'VAR is een geweldig succes'

Undiano krijgt bij Nederland-Portugal hulp van grensrechters Roberto Alonso Fernández en Juan Yuste Jiménez. Alejandro José Hernández is de videoscheidsrechter van dienst tijdens de eindstrijd van de nieuwe competitie voor landenteams.

"Als de VAR eerder was ingevoerd, dan had me dat een hoop grijze haren en slapeloze nachten gescheeld", zei Undiano onlangs in een afscheidsinterview in Marca. "Aanvankelijk had ik mijn twijfels, zoals met alle nieuwe dingen. Maar het is een geweldig succes."

De wedstrijd tussen Nederland en Portugal begint zondag om 20.45 uur in Porto. Zwitserland en Engeland spelen vanaf 15.00 uur de troostfinale in Guimaraes.