KV Mechelen heeft donderdag zoals verwacht beroep aangetekend tegen de verplichte degradatie uit de Belgische competitie. De club stapt naar het Belgisch Arbitragehof voor Sport (BAS).

Afgelopen weekend oordeelde de Belgische geschillencommissie dat Mechelen, dat afgelopen seizoen eigenlijk promotie naar het hoogste niveau afdwong, vanwege competitievervalsing op het tweede niveau moet blijven spelen.

Mechelen moet het nieuwe seizoen met een aftrek van twaalf punten beginnen en mag als titelverdediger ook niet deelnemen aan het Belgische bekertoernooi, maar daar is de club het dus niet mee eens.

"De club is onschuldig en wil niet opdraaien voor wat zij niet gedaan heeft", zegt advocaat Joost Everaert op de site van Mechelen. Hij stelt bovendien dat degradatie als straf tegen de regels is.

De fraudezaak speelde ruim een jaar geleden. Vier bestuurders van Mechelen, van wie de namen niet naar buiten zijn gekomen, worden beschuldigd van competitievervalsing. Bovendien werden drie zaakwaarnemers schuldig bevonden in het omkopingsschandaal in het Belgische voetbal.

Bij Mechelen stonden afgelopen seizoen met doelman Michael Verrips en verdedigers Arjan Swinkels en Lucas Bijker drie Nederlanders onder contract. De club won verrassend de Croky Cup, het Belgische bekertoernooi.

KV Mechelen won afgelopen seizoen verrassend de Croky Cup. (Foto: ANP)