Portugal heeft woensdag de finale van de eerste editie van de Nations League bereikt. De Europees kampioen won dankzij drie doelpunten van Cristiano Ronaldo voor eigen publiek met 3-1 van Zwitserland.

De 34-jarige aanvoerder zorgde uit een vrije trap halverwege de eerste helft voor de 1-0. Zwitserland kwam vlak na rust op gelijke hoogte door een benutte strafschop van Ricardo Rodríguez.

Vlak voor tijd schoot Ronaldo de 2-1 binnen, waarna hij direct daarna ook het derde doelpunt van de Portugezen voor zijn rekening nam.

Bij de Portugezen maakte het toptalent João Félix (19) zijn basisdebuut. Hij vormde een aanvalskoppel met Ronaldo, maar maakte weinig indruk. De spits van Benfica werd twintig minuten voor tijd naar de kant gehaald.

In de finale, die zondag wordt gespeeld, treft Portugal de winnaar van de partij tussen Oranje en Engeland. Die wedstrijd wordt donderdag gespeeld. De verliezer speelt zondag tegen Zwitserland om plek drie.

Ronaldo vierde zijn doelpunten op karakteristieke wijze. (Foto: Pro Shots)

Sterk begin van Zwitsers

De Zwitsers maakten aanvankelijk de beste indruk. Zo waren er al vroeg kansjes voor Xherdan Shaqiri, die zaterdag met Liverpool nog de Champions League won, en Haris Seferovic. Bij de eerste kans was doelman Rui Patrício op zijn post, Seferovic schoot naast.

Na dik tien minuten kwam Portugal er wat beter uit. Ronaldo kreeg na een fout achterin bij de Zwitsers een goede kans, maar schoot wild naast. Halverwege de eerste helft maakte hij die misser echter goed.

De spits van Juventus mocht aanleggen na een vrije trap, die overigens wel erg makkelijk werd gegeven. Hij schoot hard raak in de verre hoek, al had doelman Yann Sommer meer kunnen doen om het schot te keren.

Seferovic had vlak voor rust de gelijkmaker op zijn schoen, maar de spits raakte na een voorzet van de vaak opkomende rechtsback Kevin Mbabu de bovenkant van de lat.

Brych floot voor een strafschop voor Portugal, maar wees na tussenkomst van de VAR juist naar de andere stip. (Foto: Pro Shots)

VAR draait strafschop om

Na rust dacht Portugal een uitgelezen kans te krijgen om op 2-0 te komen. De bal ging na een overtreding van Fabian Schär op João Moutinho op de stip, maar de VAR had gezien dat er vlak daarvoor aan de overkant van het veld een overtreding op Steven Zuber was gemaakt.

Scheidsrechter Felix Brych legde de bal na het bekijken van de beelden dan ook aan de andere kant van het veld op de stip. Rodríguez schoot via de vingertoppen van doelman Rui Patrício raak: 1-1.

De wedstrijd leek op een verlenging uit te draaien, maar in de slotfase liet Ronaldo zich gelden. De aanvaller schoot eerst raak op aangeven van Bernardo Silva en bekroonde zijn optreden vlak daarna met een hattrick.