De Engelse bondscoach Gareth Southgate denkt dat Engeland dankzij het optreden op het afgelopen WK met extra vertrouwen begint aan het duel in de halve finales van de Nations League tegen Oranje.

De Engelsen sneuvelden in de halve eindstrijd van het toernooi in Rusland tegen Kroatië, waarna België te sterk was in de strijd om plek drie. Desondanks gaat de ervaring die de ploeg toen heeft opgedaan, zich volgens Southgate uitbetalen.

"Er was toen minder druk en het publiek verwachtte minder van ons", zei de bondscoach woensdag op de persconferentie. "Het feit dat we toen zo ver kwamen, geeft ons vertrouwen. Wat ons betreft hoefde het daar niet te eindigen."

De voormalig international stelt dat het succes in Rusland alleen maar naar meer smaakt. "Iedereen wil de belangrijke wedstrijden spelen, waarin de prijzen worden verdeeld. Dat biedt dit toernooi ons nu ook."

Kane mogelijk op de bank

Er gaan in Engeland geruchten rond dat Raheem Sterling de aanvoerder zal zijn, wat betekent dat de vaste captain Harry Kane op de bank begint. Southgate wilde Koeman wat zijn opstelling betreft niet veel wijzer maken.

"Ik ga daar nu niet op in. Harry is onze aanvoerder en als hij niet speelt, zal ik een keuze moeten maken. Op dit moment ga ik dat niet doen. Als ik vertel dat Harry niet speelt, geef ik Koeman meer informatie dan ik zou willen."

Southgate verwacht donderdag in Guimarães een open duel. "Ik ben altijd een bewonderaar geweest van het Nederlands elftal. Toen ik jong was keek ik graag naar Ruud Gullit en Marco van Basten. Zowel Nederland als Engeland heeft nu een fijn elftal."

Het duel tussen Nederland en Engeland begint donderdag om 20.45 uur. Zondag worden de finale en de strijd om de derde plek gespeeld. De winnaar treft de winnaar van het duel tussen Portugal en Zwitserland.