Het Nederlands elftal staat zondag tegenover Portugal in de finale van de Nations League. Wat staat er voor Oranje op het spel in het nieuwe landentoernooi, en wat niet?

Geen EK-ticket te verdienen

In de finaleronde van de Nations League in Portugal wordt in ieder geval niet gestreden om een ticket voor het EK van volgend jaar. Bij het opstellen van de Nations League-regels is namelijk besloten dat landen zich via het toernooi niet rechtstreeks voor het EK kunnen plaatsen.

Om het EK te halen moet Oranje in de normale kwalificatiereeks - waarbij het in een groep zit met Duitsland, Wit-Rusland, Estland en Noord-Ierland - bij de eerste twee in de poule eindigen. Lukt dat niet, dan is er nog een vangnet.

De ploeg van bondscoach Ronald Koeman is als groepswinnaar in divisie A van de Nations League namelijk zeker van deelname aan de play-offs van maart 2020, waarin per divisie vier landen om een EK-ticket strijden.

Kan Oranje via de Nations League het EK halen?
56
Kan Oranje via de Nations League het EK halen?

Vooral geld en prestige op het spel

In de finaleronde van de Nations League speelt Nederland vooral om geld en prestige. Door het bereiken van de finaleronde van de Nations League is de KNVB al zeker van een bedrag van 4,5 miljoen euro; 2,25 miljoen euro als startpremie, en datzelfde bedrag vanwege de groepswinst in divisie A.

In de finale kan daar nog eens een flink bedrag bijkomen. De Nations League-winnaar krijgt 6 miljoen euro, de nummer twee ontvangt 4,5 miljoen euro. Zwitserland en Engeland strijden in de wedstrijd om de derde plaats. De nummer drie krijgt 3,5 miljoen euro en de nummer vier mag altijd nog 2,5 miljoen euro bijschrijven.

Daarnaast kunnen in Portugal punten voor de wereldranglijst verdiend worden én vormen de wedstrijden weer een mooi meetmoment voor Oranje, dat onder bondscoach Koeman de weg omhoog heeft gevonden.

Finaleronde Nations League

  • Woensdag 5 juni: Portugal-Zwitserland 3-1
  • Donderdag 6 juni: Nederland-Engeland 3-1 na verlenging
  • Zondag 9 juni, 15.00 uur: Strijd om derde plek Zwitserland-Engeland
  • Zondag 9 juni, 20.45 uur: Finale Portugal-Nederland
Koeman: 'We hebben altijd geloofd in een beter resultaat'
85
Koeman: 'We hebben altijd geloofd in een beter resultaat'