Feyenoord heeft zich dinsdag teruggetrokken uit het overleg om uitsupporters mogelijk weer toe te laten bij Klassiekers. Daardoor zullen er in ieder geval ook komend seizoen geen fans van de bezoekende ploeg welkom zijn bij wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord.

Directe aanleiding voor het besluit vormen recente incidenten met supporters. Eind mei werd de kampioenswedstrijd van Feyenoord onder 19 tegen de leeftijdsgenoten van Ajax gestaakt nadat Amsterdamse fans de confrontatie zochten met ouders en andere familieleden van Feyenoord-spelers op Sportcomplex de Toekomst.

Een week eerder moest de politie ingrijpen bij een amateurwedstrijd tussen het Amsterdamse Swift en SC Feyenoord. De ruiten van de spelersbus van de amateurtak van Feyenoord werden ingegooid en er waren antisemitische spreekkoren te horen.

Feyenoord noemt het "onverantwoord en maatschappelijk onacceptabel" om komend seizoen uitsupporters mee te nemen naar Klassiekers. In 2009 werd het door de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam verboden om nog supporters van de uitspelende clubs toe te laten, nadat Klassiekers in de jaren daarvoor ontsierd waren door rellen en spreekkoren.

Ongeregeldheden op de tribune bij Ajax onder 19-Feyenoord onder 19. (Foto: Pro Shots)

Aboutaleb onderschrijft standpunt Feyenoord

In oktober vorig jaar werd bekend dat de twee topclubs ernaar streefden om vanaf het seizoen 2019/2020 elkaars fans weer toe te laten. Feyenoord, Ajax, beide supportersverenigingen en de gemeentes Rotterdam en Amsterdam waren hierover met elkaar in overleg. Feyenoord trekt zich daar nu dus uit terug.

"Feyenoord moet, mede door genoemde incidenten, concluderen dat het punt nog niet genaderd is dat erop vertrouwd kan worden dat wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord onder normale omstandigheden kunnen verlopen indien daar ook uitsupporters bij zijn", meldt Feyenoord.

"De club heeft daarom de andere betrokkenen partijen inmiddels laten weten geen verdere medewerking te verlenen. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam heeft aangegeven begrip te hebben voor dit standpunt en dit te onderschrijven."