De KNVB gaat de commerciële vergoedingen verhogen voor de Oranjevrouwen. De speelsters tekenen na het WK, dat vrijdag begint, een nieuwe overeenkomst die loopt tot en met het EK van 2021 in Engeland.

De bond meldt dat het gaat om een verhoging van vergoedingen voor de inzet van speelsters voor commerciële doeleinden en dat daarmee de bestaande lijn van professionalisering verder wordt doorgetrokken en tegelijkertijd een gelijkwaardige behandeling van het mannen- en vrouwenelftal wordt nagestreefd.

Spits Vivianne Miedema, die nog één doelpunt verwijderd is van het evenaren van het doelpuntenrecord van Manon Melis in Oranje, zegt namens de spelersraad blij te zijn met de recente ontwikkelingen.

"Wij zijn heel tevreden met de nieuwe afspraken en kijken met een goed gevoel terug op de gesprekken met de KNVB. Het is echt mooi dat we op deze manier met elkaar een grote stap kunnen zetten naar een gelijkwaardige waardering voor zowel mannen als vrouwen die uitkomen voor Oranje."

"Het is daarnaast niet alleen een mooie erkenning voor ons als huidige groep, we hopen ook dat we hierdoor deuren openen voor de toekomstige Oranjespeelsters, net als eerdere generaties op hun manier de weg voor ons hebben geplaveid."

KNVB doet geen uitspraken over hoogte van de bedragen

Het streven van de KNVB is om in de periode tussen 2021 en 2023 qua commerciële vergoedingen door te groeien naar het niveau van de mannen.

De bond hoopt dat ook de vergoedingen van de Europese voetbalbond UEFA, wereldvoetbalbond FIFA en de bedragen voor televisierechten snel zullen worden verhoogd.

Over de hoogte van de bedragen doet de KNVB zoals gebruikelijk geen uitspraken.

Nederland begint het WK op dinsdag 11 juni tegen Nieuw-Zeeland en neemt het verder in de groepsfase op tegen Kameroen (15 juni) en Canada (20 juni). De nummers één en twee van elke poule en de vier beste nummers drie gaan door naar de knock-outfase.