Rutger Arisz stopt als operationeel directeur van Ajax. De 49-jarige Groninger heeft de raad van commissarissen (rvc) laten weten dat hij eind deze maand vertrekt bij de Amsterdamse club.

"Mijn vertrek bij Ajax komt op een moment dat het goed gaat met onze club. De toekomst van de club is ook veelbelovend. Ik heb de afgelopen jaren bijgedragen aan de verdere professionalisering van de organisatie en een strategie neergelegd als stevige basis waarop verder kan worden gebouwd", zegt Arisz in een persbericht.

"De afgelopen jaren heb ik veel mooie momenten van onze club van dichtbij meegemaakt. Ik ben trots en vereerd aan de hoogtepunten te hebben mogen bijdragen en de dieptepunten te helpen kunnen verzachten. Het is nu voor mij een logisch moment om het stokje over te dragen en een nieuwe stap te maken."

Eind 2016 trad Arisz in dienst bij Ajax. Hij kreeg de opdracht om Edwin van der Sar te ondersteunen. Die begon toen als algemeen directeur en was daarnaast ook nog eens voorzitter van het technisch hart, een taak die hij amper een jaar later alweer neerlegde.

Arisz maakt zijn termijn niet af. Hij was tijdens een aandeelhoudersvergadering benoemd tot en met 5 mei 2021, maar vertrekt nu al twee jaar eerder, naar verluidt omdat hij onder vuur lag bij een deel van het personeel.

Rutger Arisz en Edwin van der Sar tijdens een emotionele persconferentie over Abdelhak Nouri. (Foto: ANP)

Arisz kwam eind vorig jaar in opspraak

Arisz, die als roeier deelnam aan de Olympische Spelen in 1992 en goud veroverde op het WK van 1989, kwam eind vorig jaar in opspraak. Volgens De Telegraaf had hij zich misdragen in Athene na de Champions League-wedstrijd tegen AEK Athene (0-2).

"Rutger geeft toe die avond te veel te hebben gedronken en dat hij in de euforie van het bereiken van de laatste zestien wellicht mensen te stevig heeft omhelsd en beetgepakt", zei een woordvoerder van Ajax toen. "Hij laat weten dat het niet zijn bedoeling was hier mensen mee te kwetsen."

De rvc heeft na "goed overleg" ingestemd met het vertrek van Arisz. Voorzitter Leen Meijaard en de overige leden Leo van Wijk, Ernst Ligthart, Peter Mensing en Danny Blind nemen nu de tijd om zich te kunnen beraden op een eventuele opvolger.

"De heer Arisz heeft sinds zijn aanstelling meerdere complexe dossiers aangevat en resultaat geboekt. Daarnaast heeft hij leiding gegeven aan afdelingen die ondersteunend zijn aan voetbal. Daar zijn wij hem dankbaar voor. Zijn werkzaamheden worden, in elk geval voorlopig, verdeeld onder de overige vier directieleden", aldus Meijaard.