FC Groningen heeft zich voor volgend seizoen versterkt met Gabriel Gudmundsson. De twintigjarige aanvaller komt over van Halmstads BK, dat op het tweede niveau in Zweden speelt.

Gudmundsson tekent voor drie jaar met een optie voor nog een seizoen bij Groningen. De 'Trots van het Noorden' meldt niet hoeveel de club betaalt om het nog een half jaar doorlopende contract van de jeugdinternational van Zweden af te kopen.

Gudmundsson doorliep de jeugdopleiding bij Halmstads en debuteerde in februari 2016 in de hoofdmacht. Hij speelde inmiddels 88 officiële wedstrijden voor het eerste elftal, waarin hij goed was voor zestien treffers en zes assists.

De aanvaller is de eerste aanwinst van Groningen voor volgend seizoen. De club raakte wel al twee spelers kwijt. Middenvelder Ludovitz Reis is naar FC Barcelona vertrokken en verdediger Julian Chabot maakte de overstap naar Sampdoria.

"Wij hebben een analyse gemaakt van onze selectie met onze sterke punten en waar onze aandachtspunten liggen", zegt technisch directeur Mark-Jan Fledderus. "Eén van die aandachtspunten is dat wij aanvallend behoefte hebben aan snelheid, power en diepte in ons spel. Gabriel brengt deze elementen met zich mee."

Groningen plaatste zich - na een teleurstellende eerste en sterke tweede seizoenshelft - voor de play-offs om Europees voetbal, maar de ploeg van trainer Danny Buijs wist geen ticket voor de Europa League-voorronde af te dwingen. Groningen strandde al in de halve finales na een verloren tweeluik met Vitesse.