Het kampioensduel tussen de elftallen van Ajax en Feyenoord onder 19 jaar op sportpark De Toekomst is zaterdag gestaakt na ongeregeldheden.

Het ging na 33 minuten spelen in de eerste helft mis bij een 0-0-stand. Aanhangers van thuisploeg Ajax vielen op de tribune ouders van Feyenoord-spelers aan, nadat die vlak daarvoor voor een grote kans van de Rotterdammers hadden gejuicht.

Coaches Dirk Kuijt (Feyenoord) en John Heitinga (Ajax) probeerden de boel te sussen en ook Ajax-directeur Edwin van der Sar kwam het veld op. De wedstrijd werd aanvankelijk tijdelijk stilgelegd, maar later werd besloten om alsnog tot definitief staken over te gaan.

"De situatie die zich op de tribunes voordeed, keuren wij natuurlijk af", reageert Van der Sar zaterdagavond. "Voor de beide clubs en de vele toeschouwers is het daarnaast erg vervelend dat het duel niet is uitgespeeld. De spannende competitie van de onder 19 verdient een sportief slot en daarover verwachten wij komende week van de KNVB meer te horen."

Feyenoord meldt in een verklaring dat de club het niet verantwoord vond om door te gaan, omdat de veiligheid van spelers en toeschouwers niet gewaarborgd kon worden. Volgens de Rotterdammers heeft iedereen van Feyenoord het sportpark veilig en ongedeerd kunnen verlaten.

Kampioensduel onder hoogspanning

Het duel tussen de talenten van Ajax en Feyenoord stond - naast de rivaliteit - ook door de belangen onder hoogspanning. De Rotterdammers hadden aan een gelijkspel genoeg om de titel veilig te stellen, terwijl de Amsterdammers zich bij een zege kampioen hadden mogen noemen.

Bij wedstrijden van de eerste elftallen van Ajax en Feyenoord zijn er uit veiligheidsoverwegingen al tien jaar geen uitsupporters meer welkom. Eind vorig jaar spraken de betrokken partijen de intentie uit om te praten over de terugkeer van bezoekend publiek in de Klassieker, maar dat leverde nog niks op.

Het is nog niet bekend of en wanneer de kampioenswedstrijd tussen de jeugdelftallen van Ajax en Feyenoord wordt ingehaald.

Heitinga en Kuijt probeerden de boel te sussen. (Foto: Pro Shots)