Vincent Kompany vertrekt na elf jaar bij Manchester City en gaat aan de slag bij zijn oude club Anderlecht. De 33-jarige aanvoerder besloot zijn aflopende contract in Engeland niet te verlengen en wordt in Brussel speler-trainer.

Zijn overstap naar Anderlecht betekent voor Kompany een terugkeer bij de club waar hij de jeugdopleiding doorliep en in 2003 debuteerde als prof. Hij tekent voor drie jaar bij de Belgische recordkampioen.

"Niet zo lang geleden belde Anderlecht me nogal onverwacht. Ze deden me een aanbieding voor een rol als speler-coach. Eigenaar Marc Coucke beloofde me tijd, een budget, een goede organisatie en faciliteiten", zegt Kompany in een open brief.

"Het intrigeerde me dat er zo veel vertrouwen in me is. Het zette me aan het denken en ik heb na dit memorabele seizoen besloten om het te doen. Ik wil mijn kennis delen met de volgende generatie van Anderlecht."

Eerder dit seizoen werd trainer Fred Rutten aan de kant gezet bij Anderlecht, dat slecht presteerde. 'Paars-Wit' schoof Karim Belhocine naar voren als tijdelijke opvolger. Hij wordt nu dus vervangen voor Kompany.

Vincent Kompany toont de beker voor de Premier League-titel van het seizoen 2018/2019. (Foto: Pro Shots)

Kompany won vier keer de landstitel

Kompany ging in 2006 van Anderlecht naar Hamburger SV en verliet HSV in augustus 2008 voor 8,5 miljoen euro voor City. Dit was ruim een week voor de overname van de Engelse club door de steenrijke Abu Dhabi United Group.

De Belg speelde sindsdien - ondanks veel blessureleed - 360 wedstrijden (twintig goals) voor City en groeide uit tot aanvoerder en steunpilaar van de nieuwe topclub. Hij won met de 'Citizens' vier keer de landstitel, twee keer de FA Cup, vier keer de League Cup en twee keer de Community Shield (de Engelse supercup).

Kompany was dit seizoen - mede door verschillende blessures - geen vaste basisspeler meer bij City, maar hij maakte wel de waarschijnlijk belangrijkste goal van het seizoen voor zijn club. In de voorlaatste speelronde maakte de centrale verdediger met een schitterende knal het enige doelpunt tegen Leicester City (1-0). Een week later werd City kampioen, net als in 2012, 2014 en 2018.

Zaterdag speelde de 87-voudig international zijn laatste duel voor City. Hij stond negentig minuten in het veld tijdens de FA Cup-finale tegen Watford (6-0-zege).

Vincent Kompany na zijn cruciale treffer tegen Leicester City. (Foto: Pro Shots)

'Niemand belangrijker voor City dan Kompany'

"Er zijn veel mensen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de wederopstanding van Manchester City, maar waarschijnlijk is niemand belangrijker geweest dan Vincent Kompany", zegt City-voorzitter Khaldoon Al Mubarak zondag op de site van zijn club over het vertrek van de Belg.

"Vincent staat voor de essentie van deze club. Het afgelopen decennium was hij de ziel en het kloppende hart van een ongelooflijk getalenteerd team. Hij was een sterke leider in de kleedkamer en een ambassadeur buiten het veld. Hij zal voor altijd herinnerd worden bij City."

Kompany krijgt in september een testimonial, oftewel een afscheidswedstrijd. "Het is overweldigend, maar het is tijd voor mij om te vertrekken. Ik voel alleen dankbaarheid", zegt hij over zijn tijd bij City. "Ik zal nooit vergeten hoe loyaal de City-fans altijd zijn geweest jegens mij; in goede, maar vooral ook in slechte tijden."

"Sjeik Mansour (de eigenaar van City, red.) heeft mijn leven en het leven van alle City-fans veranderd en daar ben ik eeuwig dankbaar voor. We hebben de gevestigde orde opgeschud en dat vind ik geweldig."