Ajax-trainer Erik ten Hag heeft vrijdag de Rinus Michels Award gewonnen voor beste trainer in de Eredivisie. Het is de tweede keer in zijn loopbaan dat de Haaksbergenaar de prestigieuze prijs pakt.

De 49-jarige Ten Hag krijgt de voorkeur boven Mark van Bommel (PSV), John van den Brom (AZ), Adrie Koster (Willem II) en Maurice Steijn (VVV-Venlo). In 2016 won hij de Rinus Michels Award als coach van FC Utrecht.

In zijn eerste volledige seizoen als trainer van Ajax maakte Ten Hag veel indruk. De Amsterdammers werden kampioen, pakten de TOTO KNVB Beker en liepen net de finale van de Champions League mis.

Ten Hag is de opvolger van Phillip Cocu, die de Rinus Michels Award vorig jaar namens PSV won. In 2017 ging de prestigieuze onderscheiding naar Peter Bosz van Ajax.

"Het is bijzonder dat ik deze prijs voor de tweede keer win. Ook omdat Michels een van grondleggers is van waar Ajax voor staat", zegt Ten Hag tegen FOX Sports. "Ik heb niet voor niks drie foto's op mijn werkkamer opgehangen; van Michels, Louis van Gaal en Johan Cruijff. Dat zijn de mensen die voetbaltechnisch de grootste invloed hebben gehad op Ajax."

Ook Twente-coach Pusic onderscheiden

In de Keuken Kampioen Divisie werd Marino Pusic uitgeroepen tot beste coach. Hij werd kampioen met FC Twente, maar moest desondanks vertrekken uit Enschede.

Pusic troefde Henk Fraser (Sparta Rotterdam), Willy Boessen (FC Den Bosch), Klaas Wels (TOP Oss) en Mike Snoei (Telstar) af in de strijd om de award.

Verder werd Laurens Knippenborg van RKZVC verkozen tot beste amateurtrainer en kregen Ajax en DVS'33 Ermelo de Rinus Michels Award voor beste jeugdopleiding.

Alle prijswinnaars op een rij. (Foto: Pro Shots)