De Russische internationals Aleksandr Kokorin en Pavel Mamaev zijn woensdag tot maximaal anderhalf jaar cel veroordeeld. De twee zijn door de rechter schuldig bevonden aan mishandeling en hooliganisme.

Kokorin, speler van FC Zenit, moet achttien maanden de cel in. Mamaev (Krasnodar) moet een maand minder achter de tralies zitten. Beide spelers zitten al sinds oktober in hechtenis. De straffen zijn gelijk aan de eis.

De twee internationals kwamen in opspraak nadat er in oktober beelden van de mishandeling van een hoge functionaris van het Russische ministerie van Handel op sociale media verschenen.

Ook de broer van 48-voudig international Kokorin en een vierde verdachte werden destijds aangehouden. Zij zijn eveneens veroordeeld tot celstraffen van maximaal achttien maanden.

'Alexander Kokorin en Pavel Mamaev mishandelen barbezoekers'
36
'Alexander Kokorin en Pavel Mamaev mishandelen barbezoekers'

Hogere straf blijft viertal bespaard

De groep sloeg begin oktober in een café in Moskou functionaris Denis Pak met een stoel op zijn gezicht. Daarna volgde nog een handgemeen met een collega van Pak. Enkele minuten eerder waren zij op straat al slaags geraakt met de chauffeur van een tv-presentatrice.

Volgens de rechter kon niet bewezen worden dat de vier mannen het vooraf op Pak gemunt hadden. Zij ontsnapten daardoor aan zwaardere straffen. Het slachtoffer is volgens zijn raadsman tevreden met de uitspraak.

Kokorin en Mamaev, die vijftien keer voor Rusland speelde, hadden na de incidenten al spijt betuigd voor hun acties.