Een teleurgestelde Adrie Koster berustte zondagavond in de ruime nederlaag van Willem II in de bekerfinale tegen Ajax (0-4). De coach van de 'Tricolores' erkent dat de Amsterdammers simpelweg te goed waren in De Kuip en heeft geen spijt van zijn gekozen tactiek.

"We hebben gekeken hoe we Ajax pijn konden doen en dat hebben we tot de eerste treffer goed gedaan", zei Koster na het duel tegen FOX Sports. "Ik sta ook nog volledig achter mijn gekozen tactiek. We hanteerden in mijn ogen de juiste speelwijze."

Koster koos er tegen Ajax verrassend genoeg voor om vaste kracht Daniel Crowley op de bank te zetten. Een verdedigend ingesteld Willem II wist het Ajax in het eerste half uur bij vlagen erg lastig te maken, maar door treffers van Daley Blind en Klaas-Jan Huntelaar aan het einde van de eerste helft gingen de Tilburgers toch met een achterstand rusten.

"Tot het eerste doelpunt hebben we het heel goed gedaan", vond Koster. "We speelden agressief en daar had Ajax het moeilijk mee. Dat het snel na de 0-1 ook 0-2 werd, was wel een klap. In het eerste kwartier na rust hoopten we nog wel de aansluitingstreffer te maken, maar dat zat er niet in."

Overzicht: KNVB-bekerwinnaars 21e eeuw

2000: Roda JC pakt de beker na een 2-0 overwinning tegen NEC. © ANP
2001: FC Twente verslaat in de finale PSV na strafschoppen. In de 120 minuten die daar aan vooraf gaan wordt er niet gescoord. © ANP
2002: Ajax wint in blessuretijd met 3-2 van FC Utrecht, mede door een buitenspeldoelpunt van Wamberto. © ANP
2003: FC Utrecht revancheert zich voor 2002 en wint met 4-1 van Feyenoord. © ANP
2004: FC Utrecht wint de beker dankzij een 1-0 zege op FC Twente. © ANP
2005: PSV verslaat Willem II met 4-0. © ANP
2006: Ajax wint de beker na een 2-1 zege op PSV. © ANP
2007: Ajax pakt de beker na een penaltyreeks tegen AZ. Na extra tijd is de stand 1-1. © ANP
2008: Feyenoord wint met 2-0 van Roda JC. © ANP
2009: Heerenveen wordt bekerwinnaar door de penalty's beter te nemen dan FC Twente. © ANP
2010: Ajax verslaat Feyenoord over twee wedstrijden. In Amsterdam wordt het 2-0 en in Rotterdam 1-4. © ANP
2011: FC Twente scoort in verlenging de 3-2 en verslaat zo Ajax. © ANP
2012: PSV boekt een eenvoudige overwinning op Heracles: 3-0. © ANP
2013: Nick Viergever viert de KNVB-bekerwinst van AZ met de fans. AZ wint van PSV. © ANP
2014: Het PEC Zwolle van Ron Jans rekent af met Ajax (5-1). © ANP
2015: FC Groningen wint ten koste van PEC Zwolle (2-0) zijn eerste KNVB-beker uit de clubhistorie. © ANP
2016: Feyenoord verslaat FC Utrecht met 2-1. © ANP
2017: Vitesse verslaat AZ met 2-0 en wint de eerste prijs in de clubhistorie. © ANP
2018: Feyenoord is in De Kuip te sterk voor AZ (3-0). © ANP
2019: Ajax rekent eenvoudig af met Willem II (0-4). © Pro Shots

'We speelden tegen een topteam'

In plaats van de 1-2 liep Ajax in de tweede helft eenvoudig weg bij Willem II, dat nog twee treffers incasseerde en uiteindelijk vrij kansloos verloor in De Kuip. "Na de 0-3 was het gespeeld. Je zag ook dat de spelers van Ajax gewoon heel goed kunnen voetballen. Elke pass is goed. We speelden tegen een topteam en dat heeft de doorslag gegeven."

Hoewel Willem II door het verlies in de bekerfinale naast een rechtstreeks Europees ticket grijpt, hoeft de ploeg van Koster de Europa League nog niet helemaal uit het hoofd te zetten. Willem II staat op dit moment achtste en dat is door de bekerwinst van Ajax genoeg voor een ticket voor de play-offs om Europees voetbal.

"We kunnen nog steeds de play-offs halen en daar moeten we in de laatste twee wedstrijden van het seizoen volledig voor gaan. Het is natuurlijk teleurstellend dat we de bekerfinale niet hebben gewonnen, maar volgende week zondag moeten we er weer staan", benadrukte Koster.

Willem II vervolgt de competitie dan met een thuiswedstrijd tegen FC Emmen. De huidige nummer acht van de Eredivisie sluit het seizoen drie dagen later af met een uitwedstrijd tegen ADO Den Haag.

Teleurstelling bij de spelers van Willem II na de nederlaag in de bekerfinale. (Foto: Pro Shots)