Erik ten Hag hoopt dat Ajax dinsdag in het eerste halvefinaleduel met Tottenham Hotspur beter met de kansen omgaat dan eerder in de knock-outfase tegen Real Madrid en Juventus. De coach vreest dat het bereiken van de Champions League-finale anders een lastig verhaal wordt voor de Amsterdammers.

"In Europese wedstrijden creëer je normaal gesproken niet heel veel kansen, dus we moeten ontzettend scherp in de afronding zijn. Wat dat betreft moet het wel echt beter bij ons", zei Ten Hag maandagavond in Londen op zijn persconferentie.

"Het ontbrak ons aan effectiviteit in de thuiswedstrijd tegen Real Madrid (1-2 verlies, red.). En het uitduel met Juventus wonnen we weliswaar met 1-2, maar de score had veel hoger uit kunnen vallen. We moeten meer rendement uit onze kansen halen."

Ajax zorgde eerder in de knock-outfase voor verrassingen door Real Madrid en Juventus overtuigend uit te schakelen, waardoor Tottenham-manager Mauricio Pochettino de Amsterdammers bestempelt als favoriet voor het tweeluik in de halve finales. Ten Hag voelde geen behoefte om in te gaan op de uitspraken van zijn Argentijnse collega.

"Daar ga mijn energie niet aan verspillen. Waarom zou ik? Er zal een bepaalde bedoeling achter die uitspraak liggen, maar wij doen het op onze manier. We hebben respect voor de tegenstander en ik bereid mijn team op dezelfde wijze voor als altijd."

'Belangrijk dat we een doelpunt maken'

Voor Ajax wordt het de eerste keer dit seizoen dat het in de knock-outfase mag beginnen met een uitwedstrijd. De Eredivisie-koploper weet daardoor welke uitslag er in de return voor eigen publiek gehaald moet worden, al weet Ten Hag niet of dat een groot voordeel is.

"In Europa is het in ieder geval belangrijk dat we een goal maken in de uitwedstrijd", benadrukte de coach. "Dat hebben we dit seizoen al vaak gedaan. In de voorronde tegen Standard Luik begonnen we ook met een uitwedstrijd en toen toen scoorden we twee keer, dus dat kunnen we meenemen voor dit duel."

"We moeten ons eigen spel spelen en zelfbewust optreden zonder naïef te zijn, iets wat we tot nu toe elke wedstrijd goed hebben gedaan. We weten wat we kunnen verwachten en daar moeten we op inspelen. We kunnen onze beste prestatie leveren."

'Tevredenheid leidt tot luiheid'

Ajax staat voor het eerst sinds 1997 in de halve finales van de Champions League en is de eerste Nederlandse club sinds PSV (in het seizoen 2004/2005) die zo ver komt in het miljoenenbal. De 33-voudig landskampioen heeft alle verwachtingen in Europa al overtroffen, maar dat betekent niet dat er sprake is van verzadiging.

"Het is fantastisch om mee te maken dat we in de halve finales staan, maar we willen iedere dag beter worden", benadrukte Ten Hag. "Dat is ook het motto van deze ploeg: we hebben iets bereikt, maar we willen meer. Tevredenheid leidt tot luiheid. We genieten er wel van, maar er is niet veel tijd om over na te denken."

De heenwedstrijd tussen Tottenham Hotspur en Ajax begint dinsdag om 21.00 uur in het gloednieuwe Tottenham Hotspur Stadium en staat onder leiding van de Spaanse scheidsrechter Antonio Mateu Lahoz. De return is acht dagen later in de Johan Cruijff ArenA.