Vivianne Miedema is zondagavond in Engeland tot Voetbalster van het Jaar uitgeroepen. De spits van Arsenal werd door haar collega's onderscheiden.

Miedema won eerder op zondag de landstitel in de Women's Super League met Arsenal. Voor de Londense ploeg maakte de spits van Oranje dit seizoen 22 doelpunten in 19 wedstrijden. Ook was ze goed voor elf assists.

De voormalige speelster van Bayern München liet in de eindverkiezing Keira Walsh, Steph Houghton, Nikita Parris (allen Manchester City), Erin Cuthbert en Ji So-yun (beiden Chelsea) achter zich.

"Ik voel me top dit seizoen en dat laten de cijfers natuurlijk ook zien. Het draait in het voetbal om prijzen met de club en Oranje, maar ik kan niet ontkennen dat ik heel erg vereerd ben met deze award", aldus de 22-jarige Miedema.

Miedema is de eerste Nederlandse speelster die de prijs ontvangt. Dat komt ook doordat de trofee pas sinds 2013 wordt uitgereikt. Vorig jaar werd Fran Kirby van Chelsea tot beste voetbalster in Engeland verkozen.

Ook Virgil van Dijk viel in de prijzen

Bij de mannen werd Virgil van Dijk uitgeroepen tot Voetballer van het Jaar. De verdediger van Liverpool hield Raheem Sterling, Sergio Agüero, Bernardo Silva (allen Manchester City), Eden Hazard van Chelsea en teamgenoot Sadio Mané achter zich.

Van Dijk is de vierde Nederlander die de prijs krijgt. Dennis Bergkamp was in 1998 de eerste die die eer ten deel viel. Daarna werden Ruud van Nistelrooij (2002) en Robin van Persie (2012) door hun collega's bekroond.

Voor de verkiezing mogen alle leden van de spelersvakbond PFA een stem uitbrengen. Spelers mogen niet op hun teamgenoten stemmen.