Excelsior kan zich klaarmaken voor de play-offs om promotie en degradatie. Door de nederlaag bij ADO Den Haag (3-1) van donderdag zien de Rotterdammers de 'veilige' vijftiende plaats uit zich verdwijnen.

Nasser El Khayati opende namens ADO de score, waarna Jeffry Fortes gelijkmaakte. Nog voor rust kopte Danny Bakker de thuisploeg weer op voorsprong. Sheraldo Becker besliste het duel na rust.

Door de nederlaag is Excelsior zo goed als zeker veroordeeld tot de play-offs. De ploeg van trainer Ricardo Moniz staat vijf punten achter op nummer vijftien FC Emmen en speelt nog tegen Heracles Almelo (uit) en AZ (thuis). ADO is tiende.

Het duel was ook van belang voor NAC Breda. Bij een zege van Excelsior was de ploeg van trainer Ruud Brood gedegradeerd naar de Keuken Kampioen Divisie. Het gat tussen beide ploegen blijft vijf punten.

El Khayati opende al snel de score voor ADO. (Foto: Pro Shots)

Twee treffers in openingskwartier

De thuisploeg begon uitstekend, want al na twee minuten lag de bal erin. Becker gaf de bal na een snelle uitval scherp voor en vond El Khayati. De spelmaker vond een gaatje tussen de paal en doelman Alessandro Damen.

De voorsprong van ADO hield maar acht minuten stand, want Fortes zorgde voor 1-1. De verdediger stond na een voorzet van rechts van Denis Mahmudov helemaal vrij voor de keeper en trof van dichtbij doel.

Hoewel Excelsior daarna meer balbezit had, waren de betere kansen voor ADO. Uit één daarvan maakte Bakker de 2-1. De middenvelder torende na een half uur spelen bij een hoekschop van John Goossens boven iedereen uit en knikte raak.

Na rust werd het spel een stuk rommeliger en kansen waren dan ook schaars. Het was dan ook niet verrassend dat er flink wat fortuin bij de 3-1 van Becker kwam kijken. De aanvaller schoot via de voet van Excelsior-verdediger Hervé Matthys raak. In de slotfase miste Mounir El Hamdaoui nog een enorme kans op 3-2, al had die treffer alleen statistische waarde gehad.

Stand onderin de Eredivisie

  • 15. FC Emmen 32 duels - 32 punten
  • 16. De Graafschap 32 duels - 29 punten
  • 17. Excelsior 32 duels - 27 punten
  • 18. NAC Breda 32 duels - 22 punten

Bekijk het programma, de uitslagen en de stand in de Eredivisie