Feyenoord heeft zich woensdag verzekerd van de derde plaats in de Eredivisie. De Rotterdammers wonnen kinderlijk eenvoudig met 0-4 op bezoek bij hekkensluiter NAC Breda.

Halverwege stond Feyenoord al op een 0-2-voorsprong door doelpunten van Jeremiah St. Juste en Dylan Vente, waarna het na rust 0-4 werd dankzij twee treffers van Jens Toornstra.

Feyenoord was zeer gehavend. Trainer Giovanni van Bronckhorst kon niet beschikken over basisspelers Cuco Martina, Robin van Persie (beiden geblesseerd), Steven Berghuis en Nicolai Jørgensen (beiden geschorst).

Door het veiligstellen van de derde plaats mag Feyenoord na de zomer deelnemen aan de voorrondes van de Europa League. De stadionclub werd daarin dit seizoen kansloos uitgeschakeld door het Slowaakse AS Trencín.

Het zwakke NAC, dat werd weggehoond door het eigen publiek, moet vrezen dat de club donderdag al degradeert naar de Keuken Kampioen Divisie. Nummer zeventien Excelsior kan daar voor zorgen als de ploeg wint bij ADO Den Haag.

Benjamin van Leer blundert bij een schot van Dylan Vente. (Foto: Pro Shots)

Feyenoord heeft geen kind aan NAC

Feyenoord had van meet af aan geen kind aan het teleurstellend spelende NAC. De bezoekers waren constant te vinden op de helft van de tegenstander en creëerden in de eerste tien minuten ook de nodige kansen.

Vente schoot net naast en Toornstra zag zijn schot geblokt worden door Alex Gersbach, maar de beste mogelijkheid was voor Tonny Vilhena. De middenvelder trof na goed voorbereidend werk van Toornstra en Sam Larsson de bovenkant van de lat.

Toch liet de 0-1 niet lang op zich wachten. St. Juste veroverde op de rand van het strafschopgebied de bal simpel en passeerde de niet geheel vrijuit gaande doelman Benjamin van Leer met een schot met links in de verre hoek.

Feyenoord bleef ook daarna domineren en had amper een minuut na de 0-1 ook al op 0-2 kunnen komen. Tyrell Malacia werd vrijgespeeld aan de rand van het strafschopgebied en ook hij raakte met een schot het houtwerk.

De supporters van NAC uiten hun onvrede met dit spandoek. (Foto: Pro Shots)

Uitstel van executie voor NAC

Het bleek echter uitstel van executie voor NAC, want vlak voor rust werd het alsnog 0-2 en dat was Van Leer aan te rekenen. De huurling van Ajax liet een op het oog eenvoudig te pakken afstandsschot van Vente zomaar door zijn vingers glippen.

NAC kon daar helemaal niets tegenover stellen. Interim-trainer Ruud Brood probeerde met een dubbele wissel in de rust (Sydney van Hooijdonk voor de uitgefloten Mitchell te Vrede en Sullay Kaikai voor Mikhail Rosheuvel) nog wel het tij te keren, maar dat lukte niet.

Integendeel, Feyenoord liep nog uit naar 0-4 dankzij Toornstra. De middenvelder, die door de afwezigheid van Berghuis als rechteraanvaller fungeerde, was eerst het eindstation van een vlot lopende aanval en schoot even later een vrije trap fraai binnen.

Toornstra was zelfs nog dicht bij een hattrick. Hij schoot na een individuele actie op de paal, waarna de rebound van Vente een prooi was voor Van Leer, die cynisch werd toegejuicht door de eigen supporters.