Vitesse-linksback Alexander Büttner is maandag drie duels geschorst - waarvan één voorwaardelijk - naar aanleiding van zijn rode kaart van zaterdag tegen PEC Zwolle (4-1-zege).

De dertigjarige Büttner werd al in de eerste helft van de wedstrijd in de GelreDome van het veld gestuurd na een harde charge op PEC-aanvaller Younes Namli.

Scheidsrechter Björn Kuipers bestrafte Büttner aanvankelijk met een gele kaart, maar op aanraden van de VAR kreeg de verdediger alsnog rood. De stand was op dat moment 1-1.

Door zijn schorsing moet Büttner de wedstrijd tegen titelkandidaat Ajax (dinsdag) en de Gelderse derby tegen De Graafschap (12 mei) aan zich voorbij laten gaan. In de laatste speelronde, op 15 mei, kan hij uit tegen VVV-Venlo weer meedoen.

Vitesse versloeg PEC vooral dankzij aanvoerder Bryan Linssen, die een hattrick maakte. Hij was de eerste Eredivisie-speler sinds Bas Dost in december 2011 die drie keer met een kopbal scoorde.

De Arnhemse ploeg van coach Leonid Slutsky bezet drie speelrondes voor het einde de zesde plek in de Eredivisie, waarmee volop wordt meegedaan om Europees voetbal. Vitesse kan nog maximaal vierde worden.

Bekijk het programma en de stand in de Eredivisie