VVV-Venlo weet vrijwel zeker dat het ook volgend seizoen in de Eredivisie speelt. De Venlonaren wonnen zaterdag met 4-1 van De Graafschap. FC Emmen klopte FC Utrecht eerder op de avond met 2-0 en is ook hard op weg naar handhaving.

Het duel met De Graafschap begon nog vervelend voor VVV, want binnen twee minuten was het 0-1 door een treffer van Furdjel Narsingh. Nog voor rust maakte Ralf Seuntjens gelijk.

In de tweede helft zette spits Peniel Mlapa VVV op voorsprong en voerden Jay-Roy Grot en Moreno Rutten (zijn eerste doelpunt van het seizoen) de score verder op.

De overwinning betekent dat VVV praktisch niet meer bijgehaald kan worden door de clubs die momenteel de degradatieplaatsen in de Eredivisie bezetten. De ploeg van coach Maurice Steijn staat elfde met 37 punten. Als Excelsior zondag niet van Willem II wint, is handhaving een feit voor VVV.

De Graafschap is een van de ploegen die op de gevreesde plekken staat. De formatie van trainer Henk de Jong heeft 26 punten. Nummer vijftien Fortuna Sittard heeft vijf punten meer.

VVV kende een moeizaam begin tegen De Graafschap, maar won wel. (Foto: Pro Shots)

De Leeuw en Veendorp scoren voor Emmen

FC Emmen heeft een puntje meer dan Fortuna - dat zondag nog thuis tegen hekkensluiter NAC Breda speelt - en is met 32 punten hard op weg naar lijfsbehoud. De Drenten waren zaterdag in eigen huis te sterk voor FC Utrecht.

Michael de Leeuw opende na een half uur de score. De aanvaller tikte van dichtbij binnen nadat een hoekschop werd doorgekopt door Keziah Veendorp.

Tien minuten later zorgde Veendorp zelf voor de 2-0. De verdediger kreeg de ruimte om van zo'n 20 meter uit te halen en schoot de bal schitterend in de linkerbovenhoek.

Kjell Scherpen voorkwam in de tweede helft meerdere keren de aansluitingstreffer van Utrecht. Eerst hield hij Gyrano Kerk tot tweemaal toe van scoren af en even later redde hij op een inzet van Cyriel Dessers.

Utrecht raakte de vijfde plaats kwijt aan Heracles Almelo, dat vrijdagavond won van sc Heerenveen (2-1). De formatie van trainer Dick Advocaat werd ook gepasseerd door Vitesse en staan nu zevende.

Bekijk de uitslagen, de stand en het programma in de Eredivisie