Vitesse heeft zaterdag vooral dankzij Bryan Linssen van PEC Zwolle gewonnen. De aanvoerder hielp zijn ploeg in de strijd om Europees voetbal met een bijzondere hattrick aan een 4-1-zege.

Linssen scoorde in Arnhem drie keer met zijn hoofd. Hij is de eerste Eredivisie-speler die dat presteert sinds Bas Dost, die op 10 december 2011 hetzelfde deed namens sc Heerenveen tegen Excelsior (0-5).

Door de overwinning klimt Vitesse naar de zesde plaats. Het elftal van coach Leonid Slutsky verzamelde evenveel punten als FC Utrecht (dat met 2-0 verloor van FC Emmen), maar heeft een beter doelsaldo dan de Domstedelingen.

Voor PEC Zwolle, dat twaalfde staat, wordt het bijzonder lastig om zich nog te plaatsen voor de play-offs om Europees voetbal. De nummers vijf tot en met acht plaatsen zich voor die play-offs, tenzij Willem II de bekerfinale tegen Ajax wint.

Bryan Linssen zorgt met een kopbal voor de 1-0 bij Vitesse-PEC Zwolle. (Foto: Pro Shots)

Linssen opent score na negen minuten

In de GelreDome kwam Vitesse al na negen minuten op voorsprong tegen PEC. Linssen kopte raak uit een hoekschop van Martin Ödegaard. Een kwartier later bracht Lennart Thy de bezoekers met een fraai schot uit de draai langszij.

De Arnhemmers moesten na een klein half uur met tien man verder door een rode kaart voor Büttner. De linksback kreeg in eerste instantie geel voor zijn overtreding op Namli, maar op advies van de VAR gaf arbiter Björn Kuipers toch rood.

Ondanks de ondertalsituatie zorgde Linssen vlak na rust voor de 2-1. Ook ditmaal was hij zijn bewaker, PEC-aanvoerder Bram van Polen, de baas met het hoofd na een hoekschop.

Mohammed Dauda vergrootte een kwartier voor tijd de marge na een fraai hakje van Thulani Serero en kort daarna voltooide Linssen zijn hattrick met wederom een rake kopbal uit een corner.

Bekijk de uitslagen, de stand en het programma in de Eredivisie