De KNVB heeft vrijdag de voorlaatste speelronde van de Eredivisie definitief met 2,5e week verschoven. De bond maakte donderdag al bekend van plan te zijn om deze maatregel door te voeren.

De 33e speelronde wordt verplaatst om Ajax extra rust te geven rondom de duels met Tottenham Hotspur in de halve finales van de Champions League. Aanvankelijk zouden de negen Eredivisie-duels op zondag 28 april afgewerkt worden. Ajax speelt op dinsdag 30 april de uitwedstrijd tegen de 'Spurs'.

"Alle thuisspelende clubs hebben inmiddels de benodigde instemming van de betreffende lokale autoriteiten om op woensdag 15 mei te spelen", meldt de KNVB in een verklaring. "Komende week worden de mogelijke scenario’s voor de play-offs om promotie/degradatie en voor een Europees ticket in kaart gebracht."

De nummers zestien en zeventien van de Eredivisie zouden aanvankelijk op donderdag 16 mei aan de play-offs om promotie/degradatie beginnen. De eerste wedstrijden van de play-offs om Europees voetbal stonden op 15 mei op het programma.

Laatste speelronde (15 mei, 19.30 uur)

  • ADO Den Haag-Willem II
  • De Graafschap-Ajax
  • Excelsior-AZ
  • FC Emmen-FC Groningen
  • FC Utrecht-sc Heerenveen
  • Fortuna Sittard-Feyenoord
  • NAC Breda-PEC Zwolle
  • PSV-Heracles Almelo
  • VVV-Venlo-Vitesse

KNVB spreekt van 'onontwarbare knoop'

Door het onverwachte Europese succes van Ajax kreeg de KNVB naar eigen zeggen te maken met een "onontwarbare knoop". Veel clubs reageerden donderdag al verontwaardigd toen duidelijk werd dat de KNVB de complete speelronde met 2,5e week wilde uitstellen.

"We begrijpen heel goed dat deze verplaatsing voor supporters tot problemen kan leiden", zegt directeur betaald voetbal Eric Gudde op de website van de KNVB. "Dat hebben we ook zoveel mogelijk trachten te voorkomen."

"Een oplossing was nodig, maar helaas konden we niet kiezen voor een optie die nergens pijn zou gaan doen. Dat neemt echter zeker niet weg dat wij dit bijzonder vervelend vinden."

KNVB-directeur Eric Gudde. (Foto: Pro Shots)

KNVB bedankt alle betrokken partijen

De speelronde van zondag 12 mei blijft staan en wordt nu de voorlaatste speeldag. Mogelijk wordt de titelstrijd tussen Ajax en PSV nu beslist op 15 mei, als Ajax uit speelt tegen De Graafschap en PSV het in in Eindhoven opneemt tegen Heracles Almelo.

"De KNVB wil alle clubs, gemeenten en politiekorpsen bedanken voor hun snelle handelen", zegt Gudde. "Zonder hun slagvaardigheid zou het niet mogelijk zijn om zo snel tot een oplossing te komen."

"Nu dat alle betrokkenen en de fans hierdoor duidelijkheid hebben en de sportieve uitgangspunten gewaarborgd zijn, hopen we op een spannend slot aan een mooi en vooral uniek voetbalseizoen."

Bekijk het programma en de stand in de Eredivisie