Stefanie van der Gragt en Victoria Pelova behoren ondanks hun blessures tot de selectie van de Oranjevrouwen voor het WK van komende zomer, maar dat betekent volgens bondscoach Sarina Wiegman niet dat ze sowieso verzekerd zijn van deelname aan het mondiale eindtoernooi.

FC Barcelona-verdediger Van der Gragt is op de weg terug van een bovenbeenblessure en middenvelder Victoria Pelova van ADO Den Haag kampt met een kwetsuur aan haar schouder. Ze moesten daardoor de oefeninterlands tegen Mexico (2-0) en Chili (7-0) aan zich voorbij laten gaan.

"We gaan ervan uit dat Van der Gragt en Pelova fit zijn voor het WK, maar dat moet nog wel blijken", benadrukte Wiegman woensdag bij de presentatie van haar selectie op de KNVB-campus in Zeist.

"Ze moeten straks wel laten zien dat ze op het niveau zijn waar ze waren op het moment dat ze geblesseerd raakten. Ze zitten in verschillende fases van hun herstel. Stefanie heeft al een week met de groep meegetraind en Victoria revalideert in Zeist."

WK-selectie Oranjevrouwen. (Twitter/KNVB)

'Hebben lastige keuzes moeten maken'

Volgens Wiegman was het samenstellen van de 23-koppige selectie geen eenvoudige opgave. Onder anderen Siri Worm (Everton) en Ashleigh Weerden (FC Twente) staan op de reservelijst. "We hebben lang met elkaar gesproken en een aantal lastige keuzes moeten maken", aldus de bondscoach.

"We hebben alle spelers goed gevolgd en uiteindelijk de knoop doorgehakt. Zo'n beslissing neem je niet op één dag. Meiden teleurstellen hoort bij de minder leuke dingen van het vak. Daar komt ook wel wat emotie bij kijken."

De Oranjevrouwen komen op 11 juni voor het eerst in actie op het WK in Frankrijk, maar voor het zover is speelt de regerend Europees kampioen nog een 'uitzwaaiwedstrijd' tegen Australië. Dat duel staat zaterdag 1 juni op het programma in het Philips Stadion.

Nederland zit op het WK in een groep met Nieuw-Zeeland, Kameroen en Canada. De nummers één en twee en de vier beste nummers drie van de zes poules bereiken de knock-outfase.