SC Heerenveen heeft woensdag per direct afscheid genomen van trainer Jan Olde Riekerink. De 56-jarige Overijsselaar wordt door de clubleiding verantwoordelijk gehouden voor de slechte resultaten van de laatste tijd.

Heerenveen verloor de afgelopen twee Eredivisie-wedstrijden kansloos: van achtereenvolgens Feyenoord (3-0) en FC Emmen (2-0).

Daardoor deed Heerenveen slechte zaken in de strijd om een ticket voor de play-offs om Europees voetbal. De Friezen zakten naar de tiende plaats en hebben inmiddels al zeven punten achterstand op de vooralsnog benodigde zevende plek van Vitesse.

Olde Riekerink was pas bezig aan zijn eerste seizoen als trainer van Heerenveen. Hij volgde afgelopen zomer Jurgen Streppel op in het Abe Lenstra Stadion.

De voormalig profvoetballer kende een moeizame start bij Heerenveen. Zijn ploeg stond halverwege de competitie maar net boven de degradatiestreep en kende alleen vlak na de winterstop een kleine opleving.

Jan Olde Riekerink bij het tekenen van zijn contract afgelopen zomer bij sc Heerenveen. (Foto: Pro Shots)

Olde Riekerink teleurgesteld over ontslag

Olde Riekerink zegt teleurgesteld te zijn over de beslissing van de clubleiding om de samenwerking te beëindigen. "Het is een turbulent jaar geweest waarin wij als staf en spelersgroep de rust hebben weten te behouden", vertelt hij aan het AD.

"De laatste vier wedstrijden lagen niet in de lijn der verwachtingen. Maar wij hebben een ploeg die steeds vanuit het niets kan herrijzen. Ik had honderd procent het geloof dat wij de komende periode met wedstrijden tegen FC Groningen, Heracles, VVV-Venlo, FC Utrecht en NAC Breda de strijd aan konden gaan, om aan het einde van het seizoen deel te nemen aan de play-offs."

"De club heeft nu de keuze gemaakt om dat niet met mij te bewerkstelligen. Dat is voor mij uiteraard teleurstellend."

Jansen maakt seizoen af als hoofdtrainer

De huidige technische staf neemt de taken van Olde Riekerink over tot aan het einde van het seizoen. Johnny Jansen zal daarbij als hoofdtrainer fungeren.

Olde Riekerink was nog nooit eerder als trainer actief in de Eredivisie. Hij was in het verleden wel werkzaam bij onder meer Galatasaray, AA Gent, FC Emmen, FC Porto, Metaloerg Donetsk en de Chinese voetbalbond.

Heerenveen vervolgt zondag de Eredivisie met een thuiswedstrijd tegen FC Groningen en neemt het verder nog op tegen Heracles Almelo (uit), VVV-Venlo (thuis), FC Utrecht (uit) en NAC Breda (thuis).

De bekerwinnaar van 2009 plaatste zich vorig jaar onder leiding van Streppel voor de play-offs, maar verloor daarin in de halve finales over twee duels van FC Utrecht.

Bekijk het programma, de uitslagen en de stand in de Eredivisie