Bondscoach Sarina Wiegman van de Oranjevrouwen heeft Stefanie van der Gragt woensdag opgenomen in haar 23-koppige selectie voor het WK van komende zomer in Frankrijk.

De verdediger van FC Barcelona miste dit seizoen veel wedstrijden door blessureleed en is nu op de weg terug van een kwetsuur aan haar bovenbeen. Van der Gragt maakte daardoor geen deel uit van het Oranje dat oefeninterlands speelde tegen Mexico (vorige week vrijdag, 2-0-zege) en Chili (dinsdag, 7-0-winst).

Ook Victoria Pelova moest die twee vriendschappelijke wedstrijden aan zich voorbij laten gaan, maar de middenvelder van ADO Den Haag maakt net als Van der Gragt wel deel uit van de WK-selectie. Ze is op de weg terug van een schouderblessure.

"Stefanie heeft al een week met de groep meegetraind en Victoria revalideert in Zeist", vertelt bondscoach Wiegman, die de lat wel hoog legt voor de twee speelsters. "Ze moeten dadelijk wel laten zien dat ze op het niveau zijn waar ze waren op het moment dat ze geblesseerd raakten."

Cheyenne van den Goorbergh (FC Twente), Barbara Lorsheyd (ADO Den Haag), Aniek Nouwen (PSV), Katja Snoeijs (PSV), Ashleigh Weerden (FC Twente), Jennifer Vreugdenhil (Valencia) en Siri Worm (Everton) staan op de stand-bylijst.

Blikvangers in de Nederlandse selectie zijn onder anderen Lieke Martens (FC Barcelona), Vivianne Miedema en Daniëlle van de Donk (beiden Arsenal). Middenvelder Van de Donk kwam dinsdag tegen Chili nog vier keer tot scoren.

De selectie van de Oranjevrouwen voor het WK. (Foto: Twitter/Oranjevrouwen)

Oranje begint op 11 juni aan het WK

De KNVB moet de officiële selectie uiterlijk op vrijdag 24 mei hebben ingeleverd bij de FIFA. Bondscoach Wiegman kan nog tot 24 uur voor het eerste WK-duel wijzigingen doorvoeren in haar selectie, mocht een of meerdere speelsters geblesseerd raken.

Het WK begint voor Oranje op 11 juni met een wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland. De ploeg van Wiegman zit verder in een groep met Kameroen (15 juni) en Canada (20 juni). De nummers één en twee en de vier beste nummers drie van de zes poules bereiken de knock-outfase.

Voor het WK begint, spelen de Oranjevrouwen nog een oefeninterland tegen Australië, dat eveneens meedoet aan het mondiale eindtoernooi. Die 'uitzwaaiwedstrijd' staat zaterdag 1 juni op het programma in het Philips Stadion.

Bij het vorige WK van 2015 in Canada werden de Oranjevrouwen in de achtste finales uitgeschakeld. Twee jaar later werd wel in eigen land de Europese titel veroverd.

De Oranjevrouwen. (Foto: Pro Shots)

Volledige WK-selectie Oranjevrouwen

Doel: Sari van Veenendaal (Arsenal), Loes Geurts (Koppabergs/Göteborg FC) en Lize Kop (Ajax).

Verdediging: Dominique Bloodworth (Arsenal), Anouk Dekker (Montpellier), Merel van Dongen (Real Betis), Kika van Es (Ajax), Stefanie van der Gragt (FC Barcelona), Danique Kerkdijk (Bristol City), Desiree van Lunteren (SC Freiburg) en Liza van der Most (Ajax)

Middenveld: Daniëlle van de Donk (Arsenal), Jackie Groenen (Frankfurt), Inessa Kaagman (Everton), Victoria Pelova (ADO Den Haag), Jill Roord (Bayern München) en Sherida Spitse (Valerenga).

Aanval: Lineth Beerensteyn (Bayern München), Ellen Jansen (Ajax), Renate Jansen (FC Twente), Lieke Martens (FC Barcelona), Vivianne Miedema (Arsenal) en Shanice van de Sanden (Olympique Lyon).