NAC Breda heeft zondag onder de nieuwe trainer Ruud Brood een punt gepakt tegen VVV-Venlo: 1-1. PEC Zwolle vergrootte de degradatiezorgen van FC Emmen: 3-0.

Brood nam ruim een week geleden de taken over van de opgestapte Mitchell van der Gaag, die sinds de winterstop geen wedstrijd meer wist te winnen met de Brabanders.

De eerste de beste kans voor VVV in Breda was direct raak. Peniel Mlapa troefde de fysiek veel zwakkere Pele van Anholt af en schoot de bal tussen de benen van Benjamin van Leer in het doel.

Pas na rust drong NAC wat meer aan. Te Vrede stuitte op een meter van het doel echter op Lars Unnerstall. De Duitser werd vlak daarna wel geklopt, toen een kopbal van Greg Leigh via de binnenkant van de paal binnenging: 1-1.

Peniel Mlapa zette de gasten al vroeg op voorsprong. (Foto: Pro Shots)

NAC beëindigt duel met tien man

NAC dacht een kwartier voor tijd zelfs op 2-1 te kunnen komen. Mounir El Allouchi ging na een mistrap van Ralf Seuntjens gretig naar het gras en arbiter Edwin van de Graaf wees naar de stip. Na het bekijken van de beelden kwam hij echter terecht tot de conclusie dat van contact geen sprake was.

Voor de middenvelder van NAC zat de wedstrijd er vlak daarna op. Nadat hij voor zijn fopduik al op de bon was gegaan, werd El Allouchi na een volgende overtreding op zijn tweede gele kaart getrakteerd. Met tien man kreeg NAC in blessuretijd nog de beste kans op de 2-1, maar Te Vrede stuitte wederom op Unnerstall.

Lennart Thy juicht na een van zijn treffers voor PEC. (Foto: Pro Shots)

Zwolle wint overtuigend van FC Emmen

NAC heeft zeven punten achterstand op De Graafschap en FC Emmen. De ploeg uit Drenthe ging zondagmiddag met 3-0 onderuit tegen PEC Zwolle.

Zwolle kende in eigen huis een droomstart. Al na twee minuten en tien seconden opende Vito van Crooy de score, door de bal onder doelman Kjell Scherpen door het schuiven.

Via Luciano Slagveer kreeg Emmen een uitgelezen kans op de gelijkmaker, maar hij mikte een vrije schietkans van 6 meter wild over het doel.

PEC Zwolle viert de openingstreffer van Vito van Crooy. (Foto: Pro Shots)

Thy breidt voorsprong verder uit

Die misser kwam Emmen duur te staan, want op slag van rust kwam Zwolle op 2-0. Een mislukt schot van Mike van Duinen kwam voor de voeten van Lennart Thy, die eenvoudig kon scoren.

Zwolle, dat door de zege afstand neemt van de degradatiezone, consolideerde de voorsprong in de tweede helft zonder grote problemen. Slagveer kreeg na een misser van Kingsley Ehizibue nog een flinke kans op de aansluitingstreffer, maar hij stuitte op doelman Mickey van der Hart.

In de negentigste minuut maakte Thy zijn tweede van de middag en gaf de uitslag een nog mooier aanzien voor de Zwollenaren.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Eredivisie