Koploper PSV neemt zondag in het uitduel met Ajax niet bij voorbaat genoegen met een gelijkspel. Coach Mark van Bommel reist met zijn ploeg naar Amsterdam om het gat met de achtervolger te vergroten.

De Eindhovenaren verdedigen in de Johan Cruijff ArenA een voorsprong van vijf punten op Ajax. Bij een zege lijkt de titel binnen handbereik voor de regerend landskampioen. In eigen stadion won PSV met 3-0 van de grote concurrent.

"Je zou kunnen zeggen dat Ajax moet en dat wij willen. Maar dat slaat natuurlijk nergens op", zei Van Bommel vrijdag op zijn persconferentie. "Wij willen overal winnen. Als je op een pleintje voetbalt, ga je ook niet voor 0-0."

De coach rekent erop dat Ajax zijn ploeg direct onder druk zal zetten, zoals de equipe van coach Erik ten Hag doorgaans ook doet in de Champions League. Daarin staan de Amsterdammers in de kwartfinales.

"Maar het is heel moeilijk te voorspellen wat voor duel het precies wordt. Je wil alles in de hand hebben, maar er ontstaan in wedstrijden altijd situaties die je niet van tevoren verwacht."

PSV rekent op druk van Ajax

Van Bommel, die vrijdag de zeventienjarige middenvelder Mohammed Ihattaren definitief aan de A-selectie toevoegde, verklapte nog niet hoe hij Ajax zondag wil bestrijden. De kans is vooral groot dat hij op het middenveld het een en ander aanpast, aangezien er in de verdediging en aanval van PSV doorgaans de minste mutaties zijn.

"Alle spelers die bij de selectie zitten, zijn sterk genoeg om te spelen", stelde Van Bommel. "Als je goed bent, maakt het niet uit hoe oud je bent. Voor sommigen wordt het de eerste keer, maar door dit soort wedstrijden te spelen krijg je juist de ervaring."

Een groot aantal spelers heeft al meerdere duels met Ajax achter de rug. Dat is een bonus, vindt Van Bommel. "Maar ook als je iets nog niet hebt meegemaakt, hoef je het niet fout te doen."

Het duel tussen Ajax en PSV begint zondag om 16.45 uur. Björn Kuipers is de arbiter van dienst.

PSV won eerder dit seizoen voor eigen publiek met liefst 3-0 van Ajax. (Foto: Pro Shots)

Bekijk de stand en het programma in de Eredivisie