PEC Zwolle-doelman Diederik Boer zet na dit seizoen een punt achter zijn loopbaan. De 38-jarige clubicoon zal in een andere rol aan de Eredivisie-club verbonden blijven.

"Terugkijkend heb ik een hele mooie carrière gehad, waar ik het maximale heb uitgehaald", reageert Boer op de site van PEC.

"Zestien jaar ben ik als profsporter actief geweest, van Jupiler League tot aan het winnen van de KNVB-beker en van play-offs om promotie/degradatie tot aan de Europa League-finale. Vanwege steeds grotere fysieke ongemakken is het komende zomer tijd om ermee te stoppen."

Boer speelde tussen 2002 en 2014 en sinds medio 2017 in totaal 332 wedstrijden voor FC Zwolle en PEC Zwolle. Van 2014 tot 2017 was hij tweede doelman bij Ajax.

Vorig seizoen was de in Emmeloord geboren keeper basisspeler bij PEC, net als tussen 2006 en 2014. Deze jaargang moet hij vooral genoegen nemen met een rol achter Mickey van der Hart.

Boer werd met de club uit Zwolle kampioen in de Jupiler League (2012). Ook won hij met PEC de beker en de Johan Cruijff Schaal (beide 2014). In 2017 zat hij op de bank tijdens de Europa League-finale van Ajax tegen Manchester United (0-2-verlies).

Nieuwe rol Boer nog onduidelijk

Het is nog niet precies duidelijk in welke rol Boer vanaf volgend seizoen bij PEC actief zal zijn. Dat zal in een later stadium bepaald worden.

"Het doet mij goed dat Diederik ook na zijn actieve carrière bij de club blijft en dat hij hier een volgende stap gaat zetten", aldus technisch directeur Gerard Nijkamp. "Hoe deze stap er precies komt uit te zien, bespreken we de komende periode."

Nijkamp noemt Boer "een Zwolse clubicoon". "In al die jaren heeft hij zich voortreffelijk ingezet en daar wil ik hem ontzettend voor bedanken."

PEC staat met nog acht duels te gaan op de twaalfde plek in de Eredivisie met 29 punten, vier punten meer dan nummer zestien De Graafschap. De ploeg van scheidend trainer Jaap Stam speelt zondag een thuiswedstrijd tegen nummer zeventien FC Emmen (aftrap 14.30 uur).

Bekijk het programma en de stand in de Eredivisie