Martin van Geel erkent woensdag dat zijn aangekondigde afscheid als technisch directeur van Feyenoord vooral komt doordat hij zeker dit seizoen zeer kritisch benaderd wordt door fans en media.

"Het lot van een technisch directeur is dat successen uit het verleden en waar je als club vandaan komt door een deel van de buitenwacht snel zijn vergeten als het een periode minder draait", zegt Van Geel op de site van Feyenoord.

"Dat is jammer, maar zo werkt het nu eenmaal. De negativiteit richting mijn persoon was te groot om door te gaan. Ik kan met druk omgaan, maar dit had negatief zijn weerslag op alles bij de club. Daar voel ik me verantwoordelijk voor."

De Rotterdammers maakten woensdag bekend dat Van Geel per 1 juli vertrekt uit De Kuip. De 58-jarige Brabander is sinds het seizoen 2011/2012 in dienst van Feyenoord en hielp de club in 2017 aan de eerste landstitel sinds 1999.

Feyenoord is sindsdien minder succesvol. De vijftienvoudig kampioen eindigde vorig seizoen als vierde in de Eredivisie en staat momenteel derde op een straatlengte achterstand van koploper PSV en nummer twee Ajax.

Trainer Giovanni van Bronckhorst (links) vertrekt net als Martin van Geel na dit seizoen bij Feyenoord. (Foto: Pro Shots)

Woede fans richt zich op Van Geel

Zeker sinds de winterstop richt de woede van een groep Feyenoord-fans zich vooral op Van Geel. Supporters roepen tijdens wedstrijden om het vertrek van de directeur en begin deze maand werden bij De Kuip verhuisdozen neergezet en werd een spandoek opgehangen om Van Geel richting de uitgang te dirigeren.

"Dat zijn geen leuke dingen en dat doet ook wel iets met je, maar ik ben een topsporter en zal de handdoek nooit in de ring gooien", zei Van Geel anderhalve week geleden bij het programma De Tafel van Kees op FOX Sports.

De technisch directeur stelt woensdag dat hij nog steeds "strijdbaar" is. "Dit besluit maakt me emotioneel, want dit is niet mijn werk, het is mijn leven. Maar het besef is steeds meer gekomen dat het beter is om per 1 juli te stoppen, met name voor Feyenoord."

"Ondanks dat ik het nog steeds geweldig naar mijn zin heb bij deze fantastische club, is het beter om te gaan. Zodat er nieuw elan, nieuwe frisheid kan ontstaan bij Feyenoord. Ik vind dat dat de laatste weken steeds meer onder druk kwam te staan. Er kwam steeds meer de vraag hoe het met mij ging. Heel goed bedoeld, maar dat leidt af. De energie moet naar de club gaan."

"Stel dat het volgend seizoen weer even niet gaat zoals iedereen hoopt, dan zou dat meteen invloed hebben op de club. Dat wil ik niet."

Martin van Geel met algemeen directeur Jan de Jong (rechts). Foto: Pro Shots)

'Welzijn van individu in ogenschouw nemen'

Algemeen directeur Jan de Jong benadrukt dat Feyenoord onder leiding van Van Geel vijf prijzen heeft gewonnen (één keer de landstitel, twee keer de TOTO KNVB Beker en twee keer de Johan Cruijff Schaal).

"Echter, op een gegeven moment moet je ook het welzijn van het individu in ogenschouw durven nemen en dien je ook daarvoor met elkaar de verantwoordelijkheid te nemen. Uiteindelijk is dat toch het allerbelangrijkste", stelt De Jong.

"De tijd zal het leren, maar het zou heel mooi zijn als de huidige criticasters van Martin over een aantal jaren nog eens terug durven te kijken en dan alsnog vaststellen dat hij onder vaak heel moeilijke omstandigheden een heuse topprestatie heeft geleverd."

Van Geel reageert dankbaar op de woorden van zijn collega. "Zo'n uitspraak doet me wel wat. Het betekent dat de interne waardering bij Feyenoord heel groot is. En dat heb ik altijd gevoeld."

Bekijk het programma en de stand in de Eredivisie