De Europese voetbalbond UEFA is dinsdag een onderzoek gestart naar mogelijk racistisch gedrag van fans van Montenegro in het EK-kwalificatieduel met Engeland (1-5-nederlaag).

Bondscoach Gareth Southgate en verschillende spelers van Engeland riepen maandagavond direct na de wedstrijd al op tot een straf voor Montenegro.

In Stadion Pod Goricom waren onder meer apengeluiden te horen in de richting van linksback Danny Rose en aanvallers Raheem Sterling en Callum Hudson-Odoi.

"Wat mij betreft speelt Montenegro de volgende wedstrijd in een leeg stadion. Hier moet een collectieve straf voor worden uitgedeeld. Als de straf voorbij is, denken mensen wel twee keer na voordat ze zoiets dwaas doen", zei Sterling, die de 1-5 maakte en de treffer vierde door zijn handen achter zijn oren te plaatsen.

In totaal vijf aanklachten tegen Montenegro

Ljubisa Tumbakovic, de bondscoach van Montenegro, beweerde op de persconferentie na de wedstrijd dat hij geen racistische leuzen heeft gehoord en dat hij er daardoor ook niet dieper op in kon gaan.

"Dit is nu de eerste keer dat ik ervan hoor", zei Tumbakovic. "Ten eerste zie ik geen reden om hierop te reageren, ten tweede heb ik geen racistische bejegeningen gehoord en ten derde zat ik met mijn concentratie volledig bij de wedstrijd."

In totaal zijn er vijf aanklachten tegen Montenegro ingediend. Naast het racistische gedrag zijn dat het afsteken van vuurwerk, het gooien van voorwerpen, relletjes op de tribune en het blokkeren van trappen.

De zaak tegen het Balkanland zal op 16 mei worden behandeld door de disciplinaire commissie van de UEFA.

Engeland staat door de ruime zege in Montenegro soeverein aan kop in groep A van de EK-kwalificatie. De ploeg van Southgate won vorige week al met ruime cijfers van Tsjechië (5-0).

Bekijk de uitslagen, de standen en het programma in de EK-kwalificatie