Guus Hiddink is met China onder 23 goed op weg in de jacht op een ticket voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. De Chinezen wonnen zondag in Kuala Lumpur hun tweede kwalificatiewedstrijd met liefst 8-0 van de leeftijdsgenoten van de Filipijnen.

China stond halverwege al op een 5-0-voorsprong door doelpunten van Jinghang Hu (twee keer), Huanhuan Shan, Huang Cong en Liangming Lin en liep na rust uit naar 8-0 dankzij treffers van Yuning Zhang (twee keer) en Shan.

Zhang speelde in de eerste helft van dit seizoen op huurbasis voor ADO Den Haag en stond in het verleden ook onder contract bij Vitesse.

China begon de kwalificatiecampagne vrijdag met een 5-0-zege op Laos en gaat daardoor met zes punten aan kop in groep J, gevolgd door Maleisië (eveneens zes punten), Laos en de Filipijnen (beide twee punten).

China neemt het dinsdag op tegen Maleisië en heeft dan aan een gelijkspel voldoende om de groepswinst veilig te stellen en zich te plaatsen voor het Aziatisch kampioenschap voor spelers onder de 23 jaar.

Hiddink stopt als China onder 23 volgende kwalificatiefase niet haalt

De elf groepswinnaars en de vier beste nummers twee mogen deelnemen aan het Aziatisch kampioenschap voor spelers onder de 23 jaar, waar in januari 2020 drie tickets klaarliggen voor de Olympische Spelen van later dat jaar.

Hiddink heeft zijn toekomst als bondscoach van China onder 23 verbonden aan de Spelen. Hij gaf bij zijn aanstelling in september aan dat hij stopt als zijn elftal niet de volgende kwalificatiefase weet te bereiken.

De 72-jarige Achterhoeker was eerder trainer van onder meer PSV, Fenerbahçe, Real Madrid en het Nederlands elftal. Zijn laatste klus als trainer was voor Chelsea, op interim-basis. Daar trad hij eind 2015 in dienst na het ontslag van José Mourinho.

China onder 23 werd tijdens de Olympische Spelen van 2008 in Peking uitgeschakeld in de groepsfase. De Aziaten behaalden alleen een punt tegen Nieuw-Zeeland (1-1).