Henk de Jong heeft woensdag een contract voor drie jaar getekend bij SC Cambuur. De trainer komt in de zomer naar Friesland, nadat hij het lopende seizoen bij De Graafschap heeft afgerond.

Eerder deze maand liet De Jong al weten dat hij na 2,5 jaar zijn contract niet zou verlengen bij De Graafschap. De 54-jarige coach wil vanwege de gezondheid van zijn vrouw dichter bij zijn gezin in Drachten zijn.

Van 2010 tot 2016 was De Jong al bij Cambuur actief, eerst als assistent en daarna als hoofdtrainer. Hij promoveerde met de club in 2013 naar de Eredivisie en stevende af op degradatie naar de Eerste Divisie toen hij in 2016 opstapte.

Hij volgt bij Cambuur René Hake op. De 47-jarige Drent kreeg vorige week van de clubleiding te horen dat zijn aflopende contract niet wordt verlengd en dat hij komende zomer moet vertrekken.

De Jong krijgt bij Cambuur weer de beschikking over assistent Sandor van der Heide, die met hem de overstap van Doetinchem naar Friesland maakt. De veertigjarige oud-prof tekent eveneens voor drie seizoenen.

De Jong is na zijn eerdere vertrek bij Cambuur nog altijd populair onder de aanhang. (Foto: Pro Shots)

'Warme band met club en supporters'

Volgens De Jong is zijn overgang naar Cambuur snel gegaan, nadat hij besloten had te vertrekken bij De Graafschap. "Dat heeft natuurlijk alles te maken met de warme band die ik altijd heb gehouden met de club en de supporters", zegt hij op de website van Cambuur.

"Daarnaast wou ik niet te lang wachten om me volledig te kunnen focussen op de eindfase van de competitie. Daarna gaan we vol energie aan de slag om er met z'n allen iets moois van te maken bij Cambuur."

Cambuur is bezig aan een matig seizoen. De geelblauwe formatie bezet negen speelrondes voor het einde slechts de elfde plaats in de Keuken Kampioen Divisie en moet dus nog vol aan de bak om zich te plaatsen voor de play-offs om promotie naar de Eredivisie.

De Jong knokt met De Graafschap om lijfsbehoud in de Eredivisie. De Doetinchemmers hebben na 26 duels 25 punten en staan daarmee op de zestiende plaats.

Bekijk de stand en het programma in de Eredivisie