Het WK voor vrouwen vindt in 2023 mogelijk plaats in Noord- en Zuid-Korea. De buurlanden hebben de FIFA dinsdag laten weten geïnteresseerd te zijn in de organisatie van het toernooi.

Een definitief bid zou een nieuwe stap zijn richting een betere relatie tussen Noord- en Zuid-Korea, die formeel nog steeds met elkaar in oorlog zijn.

Vorig jaar liepen beide landen onder één vlag tijdens de openingsceremonie voor de Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Ook deed een vrouwelijke ijshockeyploeg met speelsters uit beide landen mee aan het toernooi.

Momenteel wordt het plan besproken om ook bij de Zomerspelen van volgend jaar in Tokio onder één vlag het stadion te betreden bij de openingsceremonie.

Bij het evenement in Japan wordt bovendien een gezamenlijk Koreaans team bij vrouwenbasketbal, vrouwenhockey, het gemengde teamonderdeel bij judo en in zes roeiklasses overwogen.

Zuid- en Noord-Koreaanse atleten bij de sluitingsceremonie van Pyeongchang 2018. (Foto: ANP)

Recordaantal kandidaten voor WK 2023

Voor de organisatie van het WK vrouwenvoetbal van 2023 heeft zich inmiddels een recordaantal van negen belangstellenden bij de FIFA gemeld. Naast Noord- en Zuid-Korea zijn dat Argentinië, Australië, Bolivia, Brazilië, Colombia, Japan, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika.

Het aantal kan nog oplopen, want landen hebben tot 16 april om hun interesse kenbaar te maken. In maart 2020 besluit de FIFA waar het WK gehouden wordt.

De Oranjevrouwen bereiden zich momenteel voor op het WK van komende zomer, dat in Frankrijk gehouden wordt. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman reist af als regerend Europees kampioen.

Nederland, dat eerder deze maand teleurstellend elfde werd op de Algarve Cup, begint het WK op 11 juni tegen Nieuw-Zeeland. In de groepsfase wordt ook tegen Kameroen (15 juni) en Canada (20 juni) gespeeld.