Mitchell van der Gaag is maandag opgestapt bij NAC Breda. De 47-jarige coach ziet geen perspectief meer bij de club die stijf onderaan staat in de Eredivisie.

"Het trainerschap is een resultaatgericht beroep en als je op dit moment naar de stand en de prestaties kijkt, dan voel ik me daar als hoofdtrainer verantwoordelijk voor", zegt Van der Gaag op de site van NAC.

"In een situatie als deze moet je ook kritisch naar je eigen positie durven kijken, en daarin ben ik tot de conclusie gekomen dat het voor de club misschien het beste is om het in de laatste acht wedstrijden met een andere hoofdtrainer te proberen."

Het vertrek van de coach volgt twee dagen na de voor NAC pijnlijke avond tegen FC Utrecht. Het thuisduel ging kansloos met 0-4 verloren, waarna de spelers werden weggehoond door een groot deel van de eigen fans.

Van der Gaag werd afgelopen zomer aangesteld als opvolger van Stijn Vreven. Eerder stond hij in Portugal aan het roer bij Marítimo en Belenenses, op Cyprus bij Ermis Aradippou en in eigen land bij FC Eindhoven en Excelsior.

De spelers van NAC Breda druipen af na de pijnlijke nederlaag van zaterdag tegen FC Utrecht. (Foto: Pro Shots)

Van der Gaag derde Eredivisie-coach die vertrekt

Van der Gaag, die nog een contract tot medio 2020 had, hoopt dat NAC degradatie alsnog kan voorkomen. "Het resterende programma biedt nog mogelijkheden en hopelijk kan een nieuwe dynamiek ervoor zorgen dat de spelersgroep het nog om kan draaien."

De situatie van NAC is na 26 Eredivisie-speelrondes redelijk uitzichtloos. 'De Parel van het Zuiden' heeft een achterstand van acht punten op concurrenten De Graafschap en FC Emmen.

De Bredanaars spelen nog tegen achtereenvolgens VVV-Venlo (thuis), Excelsior, Heracles Almelo (allebei uit), FC Emmen (thuis), Fortuna Sittard (uit), Feyenoord, PEC Zwolle (allebei thuis) en sc Heerenveen (uit).

Van der Gaag is de derde trainer die dit seizoen vertrekt in de Eredivisie. Eerder werden Jean-Paul de Jong (FC Utrecht) en John van 't Schip (PEC Zwolle) ontslagen.

Bekijk het programma en de stand in de Eredivisie