De KNVB gunt Ajax opnieuw extra rust in aanloop naar de Champions League-wedstrijden. De voetbalbond heeft woensdag zeven Eredivisie-duels verplaatst rond de kwartfinales van het belangrijkste Europese clubtoernooi.

Willem II-Ajax van zaterdag 6 april wordt vervroegd van 19.45 naar 18.30 uur, terwijl Ajax-Excelsior van zondag 14 april (16.45 uur) naar zaterdag 13 april (18.30 uur) wordt verhuisd.

De wijziging van het speelschema heeft ook betrekking op FC Groningen-Excelsior, Willem II-PEC Zwolle, Feyenoord-Heracles Almelo, Fortuna Sittard-VVV-Venlo en FC Utrecht-Vitesse.

Van die duels wordt alleen Willem II-PEC naar een andere dag verschoven: van 13 naar 14 april. De overige wedstrijden blijven op dezelfde dag staan en krijgen alleen een ander aanvangstijdstip.

Ajax speelt de heenwedstrijd in de kwartfinales van de Champions League op 9 of 10 april. De return is op 16 of 17 april. De Amsterdammers horen vrijdag bij de loting wie de tegenstander wordt.

Eerdere verplaatsing leidde tot ophef

Vorige maand verplaatste de KNVB Ajax-PEC Zwolle al van 2 naar 13 maart met het oog op de return van de 33-voudig landskampioen tegen Real Madrid in de achtste finales van de Champions League. Dat leidde tot veel ophef.

Zowel PEC als Ajax' concurrent PSV sprak van competitievervalsing. PEC stapte naar de arbitragecommissie, maar die achtte zich niet bevoegd om er iets van te zeggen. De Zwollenaren legden zich daar vervolgens bij neer.

Ajax boekte een historische 1-4-overwinning op Real en staat voor het eerst sinds 2003 in de kwartfinales van de Champions League.

Tottenham Hotspur, FC Porto, Manchester United, Manchester City en Juventus zijn de mogelijke opponenten. Bij Bayern München-Liverpool en FC Barcelona-Olympique Lyon worden woensdagavond de laatste kwartfinaletickets vergeven.