De KNVB heeft Feyenoord maandag een boete van 15.000 euro opgelegd. Bovendien moet Vak S bij de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen op 4 april volledig leeg blijven.

Feyenoord krijgt de straf wegens vuurwerk dat werd afgestoken bij de thuiswedstrijd tegen PSV in december (2-1-zege). De Rotterdamse club wees eerder eenzelfde strafvoorstel van de aanklager van de KNVB af, maar de tuchtcommissie handhaaft de sanctie.

De KNVB heeft bij het bepalen van de straf laten meewegen dat Feyenoord al veel vaker bestraft werd.

"Als club en stadion doen we er van alles aan om vuurwerk te weren", zegt stadiondirecteur Jan van Merwijk op de website van Feyenoord. "Er wordt gefouilleerd, we zetten honden in en denken nu toch weer na over het plaatsen van nog meer camera's op bepaalde vakken en overige extra maatregelen om de pakkans van daders te vergroten."

'Deze groep verpest het voor de rest'

Feyenoord betreurt dat een heel tribunevak lijdt onder enkele kwaadwillenden. "We willen gastvrij blijven voor die 99 procent die hier wel gewoon naartoe komt voor een mooie en leuke voetbalmiddag of -avond. We waarschuwen ook voortdurend voor de risico’s die eraan kleven voor de daders zelf en ook voor overige mensen op het vak", zegt Van Merwijk.

"Helaas lijkt het er vooralsnog op dat het deze groep vooral te doen is om het te verpesten voor de club en de rest van het publiek, in plaats van het daadwerkelijk positief steunen van het team", stelt de stadiondirecteur. "Want tonen dat je 100 procent achter het team staat en dat je de spelers vleugels wil geven, dat kan op heel andere en veel betere manieren."

Feyenoord is bezig aan een teleurstellend seizoen, waarin de ploeg derde staat in de Eredivisie op grote achterstand van PSV en Ajax. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst speelt zaterdag (aftrap 19.45 uur) thuis tegen Willem II.